Úterý, 19. března 2024

Jak zvládat dopady klimatické krize? Přihlaste svůj nápad do soutěže Adapterra Awards

Jak zvládat dopady klimatické krize? Přihlaste svůj nápad do soutěže Adapterra Awards

Odstartoval druhý ročník soutěže Adapterra Awards. Přihlašovat můžete inspirativní uskutečněná řešení, která pomáhají zvládat dopady klimatické krize. Stejně jako loni vybere odborná porota ty nejlepší z nich v kategoriích volná krajina, zastavěné území, pracovní prostředí a náš domov.

Kromě ceny sympatie, kterou získá projekt s největším počtem hlasů od veřejnosti, bude oceněno také nejlepší řešení z Prahy, která se nově připojila k partnerům soutěže.

Neotřelá technologická nebo přírodě blízká řešení mohou do soutěže hlásit vlastníci, investoři, projektanti nebo zhotovitelé. Tipy na příklady dobré praxe ze svého okolí může posílat kdokoliv prostřednictvím internetového portálu www.adapterraawards.cz. ,,Všechny kvalitní projekty, které projdou hodnocením odborné poroty, následně zveřejníme v internetové databázi, která slouží jako živá inspirace obcím, investorům, ale třeba i domácím kutilům," říká Martin Ander, specialista na adaptace z pořadatelské Nadace Partnerství.

Soutěž je podpořena dotací z Národního programu Životní prostředí. ,,Podporou osvětových projektů jako je soutěž Adapterra Awards se snažíme motivovat města, obce ale i širokou veřejnost k tomu, aby pochopily, že je nejvyšší čas začít podnikat kroky, které se ještě nedávno jevily jako nepotřebné. Ať je to ochrana před extrémy počasí, ochrana vodních zdrojů, úspora energií či rozvoj zelené a modré infrastruktury. Uvědomujeme si, jak je důležité veřejnost nezaujatě informovat o celé problematice a seznamovat ji nejen s hrozbami, ale i možnostmi řešení a financování. Právě nedostatek financí bývá kamenem úrazu a s nimi může pomoci Státní fond životního prostředí ČR. Investice k zavádění klimatických opatření nabízí Fond již řadu let, a to jak ze svých zdrojů tak prostřednictvím administrovaných dotačních programů," uvádí ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Valdman.

V loňské premiéře se přihlásilo čtyřiadvacet projektů, pro ten nejsympatičtější z nich - Josefovské ptačí louky - hlasovaly přes čtyři tisíce lidí. Ve veřejném hlasování mohou lidé znovu dát svůj hlas oblíbenému projektu, a to od začátku srpna do konce září.

www.adapterraawards.cz

Zelená a modrá infrastruktura ve městě, foto: Miloš Štáfek

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů