Čtvrtek, 28. března 2024

Sněmovní výbory podpořily zákaz drezury, cirkusy to odmítají

Sněmovní výbory podpořily zákaz drezury, cirkusy to odmítají

Sněmovní výbor pro životní prostředí i zemědělský výbor dnes podpořily postupné zastavení chovu a drezury volně žijících zvířat v cirkusech. Pokud Sněmovna omezení podpoří, vystupování v cirkusech nebude možné se zvířaty, která se narodí od roku 2021. Pro zastavení drezury se v minulosti vyslovil i premiér Andrej Babiš (ANO). Podle iniciativy Cirkusy společně to bude znamenat prakticky konec této produkce v Česku. Výbory se naopak při projednávání novely zákona o ochraně zvířat proti týrání neshodly na zákazu klecových chovů slepic.

V novele se původně počítalo se zákazem drezury pro nově narozené slony a delfínovité. Drezura je od roku 2004 zakázána u primátů, ploutvonožců, některých kytovců, nosorožců, hrochů či žiraf narozených po tomto datu. Podle podpořeného pozměňovacího návrhu by nyní mohlo jít o zákaz chovu volně žijících zvířat v cirkusech, která se narodí po začátku příštího roku. Majitelé cirkusů nebudou moci volně žijící zvířata ani nakupovat nebo množit.

Podle iniciativy Cirkusy společně jsou provozovatelé cirkusů připraveni, pokud bude omezena jejich činnost, vyhlásit občanskou neposlušnost. "Přijde nám absolutně zvrácené omezovat cirkusy, ve kterých mají zvířata zajištěny vhodné podmínky k životu a současně přehlížet nedostatky ostatních chovů. Zabíjení zdravých, avšak nadbytečných mláďat žiraf, zeber a antilop v zoologických zahradách, nadměrné používání hormonální antikoncepce, klecové chovy atd.," uvedli zástupci iniciativy.

Vládní novela počítá se zákazem rozmnožování některých šelem a lidoopů v zájmových chovech i jejich venčení na veřejnosti. Nezákonné budou rovněž koutky, kde se lidé mohou, obvykle za poplatek, s těmito zvířaty mazlit. Podle ministerstva zemědělství jsou největší problémy v neodborných zájmových chovech zvířat, která vyžadují zvláštní péči, jako jsou šelmy, jedovatí hadi, krokodýli a z ptáků například sovy nebo dravci. Pro jejich domácí chovatele se zřejmě zpřísní i další podmínky.

Na zákazu klecových chovů slepic se naopak výbory neshodly. Zákaz podpořil výbor pro životní prostředí, ačkoli neprošel pozměňovací návrh předsedkyně výboru Dany Balcarové (Piráti), která navrhovala ukončit tyto chovy už o dva roky dříve. Naopak zemědělský výbor Sněmovny zákaz nepodpořil. Výbor pro životní prostředí nicméně neodhlasoval závěrečné usnesení týkající se doporučení vládního návrhu zákona ochrany proti týrání zvířat s pozměňovacími návrhy.

Skupina poslanců z ANO, ČSSD, Pirátů, TOP 09 a SPD chce zavést zákaz chovu slepic v klecích od roku 2027. To dnes v zemědělském výboru obhajoval poslanec Jan Pošvář (Piráti). Termín ukončení chovu v klecích poslanci vybrali vzhledem k patnáctileté životnosti klecí, které byly instalovány v roce 2012. Tehdy začal platit zákaz používání tzv. neobohacených klecí.

Iniciativa Obránci zvířat dnes uvedla, že kvůli tomu, že v obou výborech hlasovali proti zákazu poslanci hnutí ANO, spouští veřejnou výzvu. Odpůrci klecových chovů v ní mají apelovat na premiéra Andreje Babiše, aby poslance ANO přesvědčil, ať zákaz podpoří.

Z desítek pozměňovacích návrhů k novele navíc zemědělský výbor podpořil například zákaz usmrcování zvířat zmrazením s výjimkou postupného zmrazování hadů. Podle předkladatelky Moniky Jarošové (SPD) jde například o chov hadů, kdy chovatelé takto zmrazují myši.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů