Úterý, 19. března 2024

Kam s nimi? - Světelné zdroje

S prasklou žárovkou se setkal snad každý a vyměnit ji za novou není obvykle žádná věda. Kam ale s onou rozbitou žárovkou?

Kam s nimi? - Světelné zdroje

To už docela věda je, protože není žárovka jako žárovka. A co teprve když se rozbije zářivka? Na tyto otázky máme naštěstí odpovědi. Tou univerzální je použít aplikaci Kam s ním?, která ví kam s jakýmkoliv typem světelného zdroje.

Po vybrání typu žárovky v aplikaci hned zjistíte, zda ji můžete vyhodit doma do směsného odpadu nebo ji odnést na místo zpětného odběru. V tom druhém případě Vás Kam s ním? navede k nejbližšímu místu ve Vašem okolí. Aplikace obsahuje mapu s 5 937 obchody, kontejnery, sběrnými boxy a středisky po celé České republice, kam můžete světelné zdroje odnést.

Není žárovka jako zářivka

Abychom mohli správně naložit s rozbitým světlem, je důležité vědět, co je zač. Světelné zdroje obecně dělíme na dvě kategorie: 1) ty, které patří do směsného odpadu, 2) ty, které jsou součástí zpětného odběru.


Zpětný odběr

  • Kompaktní zářivky (úsporné žárovky)
  • Lineární zářivky
  • LED žárovky
  • Výbojky

Směsný odpad

  • Klasické žárovky
  • Reflektorové žárovky
  • Halogenové žárovky

Raději však do speciálního kontejneru...

Některé typy světelných zdrojů rtuť sice neobsahují, ale většina spotřebitelů to kvůli podobnému designu není schopna spolehlivě určit. Proto neuděláte chybu, když vhodíte všechny typy úsporných žárovek či jiných světelných zdrojů do speciálního kontejneru určeného k jejich sběru (klasickou žárovku snad rozpozná každý...). Recyklační firma následně spolehlivě roztřídí světelné zdroje na ty, které obsahují rtuť, a na ty ostatní.

Proč nerecyklujeme běžné žárovky? Hlavním důvodem k recyklaci světelných zdrojů je to, že některé z nich obsahují škodlivé látky či elektronické součástky. Obyčejné žárovky jsou však jen skleněné baňky naplněné vakuem, či nezávadným plynem. To ovšem neplatí pro tzv. úsporné žárovky (odborně: kompaktní zářivky) a klasické lineární zářivky. Ty jsou naplněny malým množstvím rtuti a proto musí být ekologicky zlikvidovány.

Dávejte proto pozor na rozbité a prasklé zářivky. S nimi je třeba zacházet opatrně a vyvarovat se přímého dotyku s kůží. Posbírejte části zářivky pomocí nějakého nástroje či rukavic, vložte je do vzduchotěsného obalu a odevzdejte na jednom ze sběrných míst. Nezapomeňte místnost vyvětrat, aby v ní nezůstaly toxické výpary.

Zpětný odběr

Na zmíněné typy světelných zdrojů se vztahuje zpětný odběr podle zákona o odpadech (č. 185/2001 Sb.). To znamená, že je můžete bezplatně odnést do jakéhokoli elektroobchodu, který světelné zdroje prodává. Dalším místem, kde je od Vás převezmou je sběrný dvůr. Odevzdávat staré zářivky má smysl už proto, že stejně jako v případě pneumatik a elektrozařízení jste za recyklaci zaplatili již při jejich nákupu.

V České republice provozuje společnost Ekolamp kolektivní systém pro zpětný odběr světelných zdrojů, který zahrnuje síť přes 4 000 sběrných míst. Díky tomu naleznete na mnoha veřejných místech kontejnery a sběrné nádoby určené právě na světelné zdroje. K nejbližšímu Vás opět navede aplikace Kam s ním?.

Recyklací získáme až 95 % surovin

Světelné zdroje, které jsou určené k recyklaci, pro to mají dobrý důvod. Narozdíl od obyčejných žárovek obsahují v malém množství nebezpečné látky, jako je rtuť, arzen či ftaláty. Ty jsou nebezpečné pro lidské zdraví i pro životní prostředí. Největší problém představuje rtuť, které je v podobě páry v zářivkách 3-5 mg. To možná nevypadá jako mnoho, na skládce by však takové množství rtuti dokázalo znečistit až 10 tisíc litrů vody.

Z recyklovaných žárovek se následně získávají cenné suroviny. Jejich recyklace probíhá na speciálních linkách, kde jsou rozloženy na původní materiály: kov, plast, sklo a rtuť. Kov a sklo se znovu použijí k výrobě nových produktů. Rtuť musí projít přečištěním a poté může znovu sloužit v chemickém průmyslu. Z recyklovaných žárovek lze opět využít až 95 % původních surovin a to není málo.

Na co myslet při nákupu nové žárovky

Na osud žárovky je dobré myslet už při nákupu nové. Kompaktním zářivkám se neříká úsporné žárovky pro nic za nic. Vyšší pořizovací cenu časem vynahradí úspora energie a delší životnost. Rok jejich používání Vás vyjde v průměru na 913 korun, což je téměř třikrát méně než u obyčejných žárovek. Ještě o něco lépe jsou na tom LEDky, které by měli vyjít okolo 631 Kč. Šetříte přitom nejen peníze, ale i životní prostředí.

Obyčejné žárovky pro domácnosti už se dokonce ani nesmí prodávat. Evropská unie je od roku 2012 zakázala, právě kvůli jejich zbytečně velké spotřebě. U těchto žárovek je totiž značné množství energie převedeno na teplo. Možná se teď divíte, proč je v obchodech stále potkáváme? Vynalézaví výrobci našli skulinu v legislativě. Při bližším pohledu na obal žárovky zjistíte, že je označena pro "průmyslové využití" a ne pro využití v domácnosti. Otázkou je, kolik lidí čte informace na obalu a navíc se jimi řídí...

Více informací:

Svítidla v českých domácnostech

Srovnání úspornosti různých typů žárovek

Životní cyklus zářivky

Autorka: Kristýna Pavlíčková
Zdroj: www.KAMsNIM.cz


Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů