Úterý, 19. března 2024

Chudobínská borovice je favorit Evropského stromu roku. Podpořit ji můžete svým hlasem do zítřka

Chudobínská borovice je favorit Evropského stromu roku. Podpořit ji můžete svým hlasem do zítřka

Soutěž Evropský strom roku 2020 vstupuje do své závěrečné fáze. Od neděle již podporovatelé svých stromů nevidí průběžné počty hlasů pro své favority, a to až do slavnostního vyhlášení výsledků 17. března. Poslední veřejná čísla dávala největší náskok české Chudobínské borovici, která vedla s náskokem 34 885 hlasů. Stříbrnou příčku obsadili prozatímně ruský Osamělý topol z Kalmycké stepi s 25 426 hlasy a na třetím místě zakotvil chorvatský Jinan s Daruvaru s průběžným ziskem 23 417 podporovatelů. Hlasování zůstává otevřené až do půlnoci 29. února na stránkách www.evropskystromroku.cz.

,,Pro stromy se prozatím sešlo přes 232 tisíc hlasů. Chudobínská borovice si udržuje dlouhodobě náskok a prestižní titul tak vůbec poprvé možná zamíří do Česka, kde se nápad na hledání Stromu roku zrodil. Veřejnost může ale pořadím stále zamíchat, hlasování je otevřeno celý týden až do konce února a každý má dva hlasy," přibližuje soutěžní princip Andrea Krůpová z Nadace Partnerství, která je národním koordinátorem ankety.

Podporu české reprezentantce vyjádřilo i několik osobností, mezi nimi i jedna z nejsledovanějších person nejsledovanější persona českého Instagramu Leoš Mareš. ,,Společné hlasování nám jde, vy to víte. Naše borovice zatím v hlasování vede, poráží pěkné stromy a konkurence je silná. Věřím, že společně dotáhneme borovici k vítězství," vzkázal hlasujícím ve videu.

Na Facebooku vznikla také skupina ,,Fandíme chudobínské borovici", která spojila už více než 7,5 tisíce lidí. Skupina slouží jako platforma pro fotky, malby, vzpomínky na zaniklý Chudobín a samozřejmě výzvy k hlasování pro českou favoritku.

Smyslem Evropského stromu roku je poukázat na zajímavé staré stromy jako na důležité přírodní i kulturní bohatství, které bychom měli chránit. V Evropském stromu roku na rozdíl od jiných soutěží není důležitá krása, velikost nebo věk, ale příběh a spojení s lidmi.

Kdo nakonec vystoupí na bednu vítězů, to odhalí slavnostní večer 17. března v Evropském parlamentu v Bruselu pod záštitou europoslanců Luďka Niedermayera a Michal Wiezika.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů