Úterý, 19. března 2024

Zařizujete nové bydlení? Myslete i na životní prostředí

Ekologická domácnost je téma posledních let. Jak žít a bydlet tak, abychom co nejméně zatěžovali přírodu? Začít můžeme už při nákupu vybavení...

Zařizujete nové bydlení? Myslete i na životní prostředí

Chcete si zařídit eko-domov a hledáte inspiraci? Přírodní bydlení není primárně o designu, důležitá je hlavně volba materiálů. Ty by měly být ekologické nejen z hlediska výroby, ale i likvidace - vsaďte na dřevo, sklo nebo třeba korek. Svou eko oázu klidu a pohody můžete sladit v libovolném designu, ať už v oblíbeném skandinávském, tradičním venkovském nebo populárním retro stylu.

Přírodní materiály jako cesta k udržitelnosti

Produkce plastu stále stoupá - zatímco v roce 1950 se na celém světě vyrobilo cca 1,5 milionů tun, v roce 2015 už to bylo 322 milionů. Množství odpadu v oceánech je přitom jen špičkou ledovce mezi problémy, které tento trend způsobuje životnímu prostředí. Chcete-li tedy bydlet a žít s ohledem na dobro budoucích generací, plastu se snažte vyhnout. A pokud to nejde, pořiďte alespoň produkty z recyklovatelných materiálů.

Chystáte-li se pořídit nový nábytek, zůstává díky rychlé obnovitelnosti nejekologičtějším materiálem dřevo. Interiér příjemně zútulní a pomůže navodit atmosféru klidu a kontaktu s přírodou. Samozřejmě je ideální maximálně využívat lokální zdroje - u exotických druhů je třeba započítat uhlíkovou stopu, vzniklou v důsledku dálkové přepravy. Trendem je také tzv. upcykling - renovace starších kusů (nejen) nábytku s cílem dát jim nový život, namísto smutného konce na smetišti.

Vedle estetiky myslete i na ekologii

Původ a technologii zpracování hlídejte také u textilií. O dopadech textilního průmyslu se v poslední době začíná mluvit, vedle plastů a dopravy patří totiž také toto odvětví mezi největší znečišťovatele. Naštěstí je v odvětví home-designu z čeho vybírat, a ekologických materiálů i designových řešení je už na trhu dostatečně široká nabídka. Váš obývací pokoj tak mohou zútulnit závěsy z bio-bavlny nebo třeba pohodlné sedačky z eko-kůže.

Dekorace můžete koupit nebo si je sami vyrobit. Zapojte fantazii, použijte přírodní materiály ze svého okolí nebo dejte druhý život předmětům, které byste jinak vyhodili. Ze sklenic a sušených květin vytvořte stylové aranžmá, nepotřebné nádobí použijte jako dekorační květináče a oblíbený starý svetr jednoduše přešijte třeba na polštář. Radost vám bude dělat ještě mnoho let.

Zdroj: PR článek

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů