Úterý, 19. března 2024

Sázíme budoucnost odhalila a ocenila nejlepší sazeče. Teď chce osvobodit stromy v ulicích

V úterý se brněnském sídle Nadace Partnerství sešlo na tři desítky partnerů iniciativy Sázíme budoucnost, aby vyhodnotili nejúspěšnější výsadby loňského roku...

Sázíme budoucnost odhalila a ocenila nejlepší sazeče. Teď chce osvobodit stromy v ulicích

Ocenění Zlatý rýč pro nejúspěšnější sazeče v 5 kategoriích předali ministr životního prostředí Richard Brabec, japonský velvyslanec Kaoru Shimazaki nebo brněnská primátorka Markéta Vaňková. Na předání cen navázala debata nad bariérami pro obnovu stromořadí v centrech měst a obcí. Téma je nanejvýš aktuální v souvislosti probíhající aktualizací normy o technických sítích. Přehled nejlepších sazečů nově shrnuje web www.sazimebudoucnost.cz/kdo-sazi-budoucnost.

,,Více než 560 tisíc registrovaných výsadeb během několika měsíců v závěru roku 2019 nás utvrzuje v tom, že 10 milionů stromů během pěti let je ambiciózní, ale dosažitelný cíl. Děkujeme všem, kdo se svými výsadbami zapojili a přispěli k úspěšnému startu iniciativy Sázíme budoucnost. Věříme, že většímu dopadu našeho snažení pomůže spolupráce s novým generálním partnerem projektu, Nadací Tipsport," komentuje Miroslav Kundrata, strategický ředitel Nadace Partnerství.

,,Dopady klimatických změn jsou aktuální a urgentní téma. Firemních nadací, které podporují ekologické projekty, je však zoufale málo. Chceme jít příkladem a vyzýváme i ostatní, aby se k iniciativě Sázíme budoucnost připojili," dodává Lucia Štefánková, ředitelka Nadace Tipsport, generální partner iniciativy.

Pomyslně splněno tak bude mít například obec, která do 5 let vysadí tolik stromů, kolik má obyvatel. K tomuto cíli má prozatím nejvíce nakročeno město Pohořelice, kde lidé vysadili dva tisíce z cílových 5,1 tisíc stromů. Místostarosta Pohořelic Josef Svoboda za to převzal osobní dar na arboristické ošetření stromu od japonského velvyslance a brněnské primátorky.

,,Dlouho jsme přemýšleli, jak spravedlivě vyhodnotit nejúspěšnější sazeče. Aby nevyhrávala jenom velká města nebo velké firmy. A protože cílem iniciativy je vysadit strom za každého a společně s každým Čechem, zvolili jsme přepočet, kolik stromů vysadila obec na jednoho obyvatele, firma na zaměstnance nebo spolek na člena," doplňuje Miroslav Kundrata.

Výsadbu stromů ve městech i v krajině a jejich dlouhodobou údržbu finančně podporuje Ministerstvo životního prostředí, které v posledním roce připravilo programy zaměřené právě na sázení stromů.

,,Sázíme budoucnost o sto šest. Vloni na podzim přidalo Ministerstvo životního prostředí 100 milionů korun na zeleň ve městech, a sázet z těchto dotací může každý, kraje, obce i fyzické osoby. Za 5 měsíců od spuštění dotačního programu přišlo již na tři sta žádostí za 50 milionů korun a výzva běží dál do konce srpna. A teď od února nabízíme další finance - 80 milionů korun, tentokrát na výsadbu stromů v krajině, oproti loňsku jsem přidal dvojnásobek peněz," dodává ministr Richard Brabec.

Za hlavním cílem iniciativy vysadit deset milionů stromů ovšem stojí méně viditelná, o to možná důležitější snaha o systémová zlepšení legislativy. Nejkrušnější podmínky mají stromy především v centrech velkých měst, kde je prostor na i pod povrchem ulic omezený a soupeří o něj mnoho zájemců. V posledních desetiletích ho ovládla především technická infrastruktura spolu s dopravou, stromy tak z jader obcí mizí. Iniciativa Sázíme budoucnost proto hledá kompromis se správci sítí.

,,Stromy nám pomáhají zchladit rozpálená centra měst, ale plnohodnotně mohou tuto klimatizační funkci plnit jen zdraví jedinci. Z tohoto pohledu je důležité, zajistit pro stromy v ulicích adekvátně velký prostor pro růst kořenů. Poznatky a technologie, jak udržet ve městech zdravé stromy, se velmi rychle rozvíjejí a ověřila je praxe řady evropských měst. Dostupná řešení existují. Základem je ale nalezení konsensu mezi správci sítí, správci zeleně, a městy na koordinaci využití omezeného veřejného prostoru," shrnuje problematiku Ondřej Feit, ředitel Společnosti pro zahradní a krajinářskou tvorbu.

Foto1: Zlatý rýč pro První zábřežskou developerskou (Miroslav Šebesta) předává p. Kubásek (Ukliďme Česko) a Stanislav Flek (Arboeko)
Foto2: Společné foto oceněných a předávajících

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů