Čtvrtek, 28. března 2024

Města Ústeckého kraje dávají do ulic nádoby na použité oleje

Města Ústeckého kraje dávají do ulic nádoby na použité oleje

Některá města Ústeckého kraje umisťují do ulic nádoby na použité jedlé tuky a oleje. Například v Litvínově přibyly na deseti místech ke kontejnerům na tříděný odpad. Lidé do nich mohou vhazovat použitý olej v plastových lahvích a město ho pak ekologicky zlikviduje. Do těchto nádob nepatří technické oleje, uvedlo město na svém webu.

Použitý kuchyňský olej lidé často vylévají do odpadu. "Olej v odpadu tuhne a zanáší potrubí," upozornilo město. Kontaminovanou vodu je pak energeticky i finančně velmi náročné vyčistit.

Minulý týden nádoby po městě rozmístil také Most. Do té doby mohli lidé odložit jedlé tuky do sběrného dvora, který provozují Technické služby města, řekla ČTK mluvčí města Klára Vydrová.

Upotřebené oleje ze smažení či fritování se dají recyklovat. Po zpracování lze surovinu znovu využít například v chemickém či gumárenském odvětví, uvedla Vydrová.

Obyvatelé Rumburku na Děčínsku zatím mohou využít služeb sběrného dvora, kam použité oleje odloží a kde se dál zpracují. "Kontejnery na sběr olejů zatím v Rumburku nemáme a ani zatím neuvažujeme o jejich rozmístění," řekla ČTK referentka odboru komunálních věcí Jaroslava Škrková. Lidé podle ní loni odevzdali do sběrného dvora 364 kilogramů jedlých olejů a tuků. "Doufáme, že množství odevzdaných jedlých olejů a tuků v letošním roce opět povyroste," dodala Škrková.

Nádoby na použitý olej v ulicích neplánuje ani Ústí nad Labem. "Občané mohou odevzdat tuky a oleje ve sběrných dvorech v Krásném Březně i Všebořicích," informovala ČTK mluvčí krajského města Romana Macová.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů