Čtvrtek, 18. dubna 2024

Britským dětem se zdají noční můry o klimatických změnách

Britským dětem se zdají noční můry o klimatických změnách

Každé páté dítě v Británii má noční můry o klimatických změnách, ukázal místní průzkum. Podle ankety také přibližně dvě z pěti dětí nevěří, že se dospělým podaří s klimatickými změnami vypořádat. V průzkumu pro televizní program BBC Newsround odpovídalo podle agentury Reuters 2000 dětí a mladých lidí do 16 let.

Britská dětská psycholožka Emma Citronová potvrdila, že mladí lidé skutečně trpí úzkostmi z klimatických změn. Studie podle ní ukazují, že 58 procent z nich se obává dopadů, jaké budou tyto změny na jejich život mít.

"Měli bychom se je snažit podpořit a představit jim nadějnou a vyváženou vizi jejich budoucnosti," říká psycholožka. Domnívá se, že aktivisté jako Švédka Greta Thunbergová pomohli mladým lidem vyjádřit jejich obavy. Nyní je podle ní potřeba, aby jim dospělí naslouchali a pomohli jim v tom, aby se mohli do provádění pozitivních změn zapojit.

Také Americká psychologická společnost (APA) uvedla, že zaznamenala zprávy o narůstajících případech takzvaných "ekoúzkostí". V této chvíli ale podle APA není dostatek výzkumů, aby se dalo přesně určit, jak častý tento problém je. S termínem "ekoúzkosti" pracují i nyní oxfordské slovníky.

Miliony mladých lidí v loňském roce po celém světě demonstrovaly kvůli klimatickým změnám, inspirací jim byla právě švédská aktivistka Greta Thunbergová. Mladí demonstranti se snaží tlačit na politiky, aby co nejrychleji přijali opatření, která by umožnila zastavit změny klimatu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů