Středa, 17. dubna 2024

Průzkum: Jak řidiči nakládají s ojetými pneu?

Průzkum: Jak řidiči nakládají s ojetými pneu?

Zeptali jsme se řidičů, jaký mají názor na nelegální skládky pneumatik. Vyhazování sjetých gum do přírody razantně odsuzuje 99,7 % respondentů. A téměř polovina zvažuje zapojení do akce Ukliďme Česko. Přidáte se i vy?

Každoroční akce Ukliďme Česko získává mezi lidmi na popularitě. Vždyť jen v loňském roce se jí zúčastnilo 157 163 dobrovolníků. Životní prostředí není lhostejné ani nám, a tak vyrážíme koncem března na jih Moravy, kde se pustíme do uklízení znečištěné přírody. Velké téma a náš hlavní cíl: Pneumatiky!

17 700 pohozených pneumatik

V loňském roce skončilo na nelegálních skládkách minimálně 17 700 sjetých gum, které ale uklidili dobrovolníci z celé ČR. Jako prodejci pneumatik cítíme odpovědnost za to, co se s pneumatikami stane na konci životnosti. I proto jsme v minulém roce připravili užitečný článek

Kromě podpory projektu Ukliďme Česko a našeho osobního zapojení do úklidu se snažíme mezi řidiči zvýšit zájem o kvalitní pláště s vysokou životností. Na trhu jsou bohužel stovky ,,výhodných" značek, které slibují špičkové jízdní vlastnosti a nájezd přes 100 000 km. Realita je ale jiná. Řidiči tak utrácí peníze za častější přezutí a zvyšují spotřebu pneumatik.

A když doslouží, víme kam s nimi!

Pneumatiky lze bezplatně odevzdat v nejbližším autoservisu, pneuservisu či jiném místě prodeje pneumatik bez ohledu na to, kde jste předtím danou pneumatiku koupili. Za likvidaci pneumatiky už jste totiž zaplatili při jejím nákupu. A toho by bylo škoda nevyužít. S vyhledáním nejbližšího místa pro odevzdání pneumatik Vám pomůže aplikace Kam s ním?. Najdete v ní mapu všech 4759 míst, která v České republice staré pneumatiky přebírají.

Očima řidičů. Jak dopadl průzkum?

V našem průzkumu jsme se dozvěděli mnohé. Například 12,5 % dotázaných platilo při odevzdání starých pneu poplatek. Prodejci i sběrná místa musí přitom přijmout sjeté pláště zdarma. 10,3 % řidičů má zase ve svém okolí lidi, kteří vyhodili gumy na černou skládku. Pro nás to znamená jediné. Zvýšit povědomí o bezplatných sběrných místech a ukázat, proč je ekologická recyklace pneu důležitá.

Výsledky průzkumu

Jak se zapojit do Ukliďme Česko

Záleží vám na životním prostředí? Zapojte se s námi a pomozte uklidit Česko. Níže najdete způsoby, jak se zapojit.

Nezapomeňte, že pomůžete životnímu prostředí i přezutím na ekologické pláště.

Naše nabídka eko pneumatik (zleva

Autor: Josef Drdlíček
Zdroj:
pneumatiky.cz/

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů