Čtvrtek, 28. března 2024

Vědci v Antarktidě zažili extrémně vysoké teploty i silnou vánici

Vědci v Antarktidě zažili extrémně vysoké teploty i silnou vánici

Expedice Masarykovy univerzity letos zatím v Antarktidě zažila extrémně vysoké teploty až 17 stupňů Celsia, ale také silnou sněhovou vánici. Počasí je proměnlivé. Odklízení sněhu a čištění fotovoltaických panelů tak patřilo mezi každodenní povinnosti členů expedice, napsal z Antarktidy vedoucí výpravy Kamil Láska. Zprávu od něj novinářům předala mluvčí univerzity Tereza Fojtová.

Expedice má za sebou zatím měsíční pobyt na stanici Johanna Gregora Mendela. V prvních dvou týdnech převládalo slunečné a teplé počasí, které umožnilo dělat hlavní terénní činnosti a průzkum rozsáhlé severní části ostrova Jamese Rosse. Vědci třeba měřili hmotu na dlouhodobě studovaných ledovcích a odebírali vzorky sněhu a ledu pro analýzy dálkového transportu znečišťujících látek atmosférou.

V okolí stanice týmy stahovaly roční datové soubory z měřicích ústředen, které poskytují kontinuální informace o stavu atmosféry, půdy, vybraných toků i jezer.

Biologický výzkum se zaměřil na údržbu měřicích zařízení dlouhodobých výzkumných ploch, kde vědci sledují aktivitu porostů mechů, lišejníků a nárůst řas a sinic v měnících se podmínkách antarktických biotopů. Nasbírané vzorky poslouží k jejich dalšímu studiu v laboratořích Masarykovy univerzity.

Mikrobiologický výzkum byl letos zaměřený na odběry mikroorganismů z antarktických zvířat pro lepší poznání jejich mikroflóry a sběry mikroskopických hub rostoucích na skalách. Ze sladkovodních jezer se dále podařilo izolovat spektrum virů, které mohou v budoucnu sloužit jako zdroj biotechnologicky perspektivních enzymů využitelných v medicíně nebo průmyslu.

Extrémně vysoké teploty z počátku února vystřídalo v dalších týdnech proměnlivé počasí s četnými sněhovými přeháňkami. "Optický srážkoměr, který je nově nainstalován na stanici, zaznamenal denní úhrny srážek přesahující 20 milimetrů. V posledním týdnu se přes ostrov přehnala sněhová vánice s rychlostí větru téměř 100 kilometrů za hodinu," popsal podmínky Láska.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů