Pátek, 29. března 2024

EK chce podpořit firmy v cestě k zelené a digitální ekonomice

EK chce podpořit firmy v cestě k zelené a digitální ekonomice

Evropská komise chystá sérii opatření, která mají pomoci evropským firmám uspět v globální konkurenci v době přechodu na ekologicky šetrné a digitální hospodářství. Nová průmyslová strategie, kterou dnes Brusel představil, počítá mimo jiné s úpravou pravidel o státní pomoci či podporou produkce vodíku jako paliva budoucnosti.

Komise chce evropský průmysl přizpůsobit cíli dosažení takzvané uhlíkové neutrality, která bude v příštích letech vyžadovat plnění přísných emisních limitů. Jednotný unijní trh zároveň čeká velká digitalizace. Největší evropské firmy i menší podniky chtějí od komise slyšet, jak se co nejefektivněji vypořádat s těmito změnami a přitom uspět ve světové konkurenci.

,,Abychom zvládli přechod k zeleným a digitálním technologiím a předešli v nových geopolitických souvislostech závislosti na zahraničí, musíme sáhnout k radikálním změnám. A ty musí začít nyní," prohlásil dnes komisař pro vnitřní trh Thierry Breton.

Komise proto chystá úpravu normy o jednotném trhu, která by firmám umožnila konkurovat globálním hráčům a zároveň nepřipravila evropské zákazníky o výhody plynoucí z místní hospodářské soutěže.

Na změny v tomto směru tlačí zejména Francie a Německo či Francie, jejichž vlády kritizovaly loňské rozhodnutí nynější místopředsedkyně EK Margrethe Vestagerové. Strážkyně unijního konkurenčního prostředí zakázala fůzi firem Alstom a Siemens, která podle ní mohla dát vzninknout monopolu a poškodit evropskou konkurenci. Berlín a Paříž naproti tomu tvrdí, že jedině takováto spojení umožní evropským firmám soutěžit s giganty z Asie či Spojených států.

Vestagerová má k této věci na rozdíl od Bretona stále velmi striktní postoj a nová strategie se o žádné změně přístupu k velkým firmám nezmiňuje. Konstatuje pouze, že pravidla o konkurenci jsou v současnosti přehodnocována a nově zohlední okolnosti ,,rychle se měnícího hospodářství".

Komise ve strategii počítá rovněž s tím, že navrhne systém partnerství států a soukromých firem, který by podpořil výrobu vodíku, jenž by v budoucnu mohl nahradit některá fosilní paliva. Brusel chce v tomto směru navázat na úspěšné spojení veřejného a soukromého sektoru k výrobě baterií.

Komise rovněž plánuje podporu pro malé a střední firmy, kterých je v EU na 25 milionů. Řada z nich má obavy z dopadu digitalizace a přechodu na čisté technologie na jejich podnikání či samotnou existenci. Komise počítá s tím, že omezí byrokratickou zátěž vztahující se na chod podniků a usnadní jim přístup k financím. Unijní exekutiva by podle představ své šéfky Ursuly von der Leyenové v příštím desetiletí chtěla pro podporu přechodu k zelené ekonomice získat investice ve výši až jednoho bilionu eur (25,5 bilionu Kč).

"Zásadní je podpora pro malé a střední podniky, o které se evropská ekonomika opírá. Dnešní návrhy ze strany Evropské komise vnímám v tomto ohledu jako první výkop, ale máme před sebou ještě dlouhou cestu," komentovala zveřejněnou strategii česká europoslankyně a členka průmyslového výboru Evropského parlamentu Martina Dlabajová.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů