Pátek, 29. března 2024

Studio ALTA s podporou Karlín Group vytvoří v Invalidovně modelový příklad ekologicky udržitelného kulturního centra

Studio ALTA s podporou Karlín Group vytvoří v Invalidovně modelový příklad ekologicky udržitelného kulturního centra

Multikulturní centrum Studio ALTA se po 11 letech stěhuje ze svého sídla v pražských Holešovicích. Poslední akce pro veřejnost se v Bubenské ulici odehrála 29. února 2020. Novým místem působení Studia ALTA bude západní křídlo budovy Invalidovny v pražském Karlíně, které organizace získala formou výpůjčky od Národního památkového ústavu, správce celého objektu. Od března zde zahajuje práce na přípravě interiérů, kde bude působit i mnoho dalších kulturních subjektů. Program pro veřejnost v Invalidovně zahájí Studio ALTA 6. května 2020. Zdejší akce budou vznikat v úzké spolupráci s Národním památkovým ústavem. Ve spojení s Karlín Group chce Studio ALTA otevřít téma ekologicky udržitelných kreativních center a vytvořit modelový příklad takového provozu.

Studio ALTA potvrdilo za 11 let své existence pozici progresivní produkční platformy, která s lokální i mezinárodní podporou usiluje o pozitivní společenské změny prostřednictvím umění a kultury. Industriální areál v Holešovicích, který v roce 2019 koupila developerská společnost Karlín Group, se provozovatelé Studia ALTA rozhodli opustit. Vize brzkého bourání objektu se v kombinaci s komerčním nájmem stala i přes vstřícný přístup developera pro studio neúnosná. Své síly se proto ALTA rozhodla napřímit do nového působiště v Invalidovně. Změna lokality přináší Studiu nejen nové prostorové a programové možnosti, ale také příležitosti pro spolupráci podnikatelské sféry, neziskového a veřejného sektoru. Významnou podporu projektu poskytla právě Karlín Group, společnost, která provozuje Fórum Karlín a dlouhodobě usiluje o rozvoj Karlínské čtvrti i kulturního dění v Praze.

Ekologické otázky řeší v Česku již celá řada divadelních i dalších provozů. Karlín Group je jednou ze společností, které k tomuto úkolu přistupují komplexně. Spolu se Sergem Grimauxem a Sergem Borensteinem vloni převzala provoz i program multifunkční haly Fórum Karlín. Kromě bezhotovostních plateb, vstřícnějších podmínek pro promotéry a nového mezinárodního konceptu Smart Venue přineslo nové vedení také vylepšení právě v oblasti ekologie a udržitelného provozu. Karlín Group dlouhodobě podporuje také program Invalidovny. Na činnost Studia ALTA a ostatních neziskových organizací, které zde budou působit, přispěje nejen finančně, ale také materiálně, aby prostor odpovídal požadavkům na realizaci jednotlivých aktivit i nárokům návštěvníků. Vznikne zde prozatímní, ale zároveň plnohodnotné, zázemí pro činnost Studia a po provedení celkové rekonstrukce objektu NPÚ plánuje, že budou v Invalidovně vyčleněny prostory přizpůsobené pro volnočasové a kulturní aktivity.

Jan Ludvík, obchodní partner developera a filantropa Serge Borensteina, k tomu doplňuje: ,,Filosofie společnosti Karlín Group se zakládá na tom, že město musí být především živé, aby se v něm lidem dobře bydlelo. Proto podporujeme kromě rozvoje města také městskou komunitu a umělecké aktivity v Karlíně. Teprve ty tvoří z projektů a budov, které plánujeme, opravdové město."

Od spolupráce se Studiem ALTA si Karlín Group slibuje, že se jim společně podaří jak dále rozvíjet tento dlouhodobě udržitelný přístup, tak i motivovat širokou veřejnost k větší společenské a ekologické odpovědnosti. ,,Téma udržitelného umění a kultury je dnes velice aktuální. Věříme, že právě naše společná vize ekologického kulturního centra přitáhne pozornost návštěvníků z Karlína a okolí. Chceme zdejším obyvatelům přinést do života nejen kvalitní kulturní akce, ale i hodnoty jako společenská odpovědnost a tolerance a prostřednictvím nich rozproudit zdejší komunitní a sousedský život," říká ředitelka a zakladatelka Studia ALTA Lucia Kašiarová.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů