Pátek, 29. března 2024

Tresty za týrání zvířat budou přísnější, novelu podepsal Zeman

Tresty za týrání zvířat budou přísnější, novelu podepsal Zeman

Tresty za týrání zvířat a za provozování takzvaných množíren budou přísnější. Za týrání bude hrozit místo pěti až šest let vězení. Přibude nový trestný čin chov zvířat v nevhodných podmínkách ohrožujících jejich život, za který budou moci soudy ukládat v krajním případě až desetileté vězení. Předpokládá to poslanecká novela, kterou dnes podepsal prezident Miloš Zeman. O jeho podpisu informoval Hrad.

Soudy budou také moci podle novely samostatně ukládat zákaz chovu zvířat. Novela trestního zákoníku bude účinná od třetího měsíce potom, co vyjde ve sbírce.

Zvýšení trestních sazeb podle organizace Hlas zvířat mimo jiné umožní soudcům v nejbrutálnějších případech zvážit, že pachateli uloží i nepodmíněný trest odnětí svobody. Nebude možné podmíněné zastavení trestního stíhání. V případě nejzávažnějších organizovaných trestných činů bude policie moci podle organizace nasazovat odposlechy a usnadní se nařizování domovních prohlídek.

Trestný čin chovu v nevhodných podmínkách a trest zákazu chovu zvířat míří na provozovatele tzv. množíren. Množíren se týká i vládní novela, která je ve Sněmovně po úvodním kole. Obsahuje jejich vymezení a rovnou je zakazuje. Za provoz takového zařízení, které slouží zejména k rozmnožování psů nebo koček za účelem zisku z jejich prodeje, by hrozila až půlmilionová pokuta.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů