Pátek, 26. dubna 2024

Ratiboř na Vsetínsku vylepšuje hospodaření s odpady

Ratiboř na Vsetínsku vylepšuje hospodaření s odpady

Ratiboř na Vsetínsku vylepšuje odpadové hospodářství a zavádí chytrý systém evidence odpadů. V projektu Obce bez odpadu (OBO) plánuje výrazně zvýšit vytříděnost odpadů, a ušetřit tak náklady spojené s odpadovým hospodářstvím. V tiskové zprávě to dnes uvedl Filip Poštulka, mediální zástupce společnosti JRK, která Ratiboř vybavuje takzvanou chytrou technologií k evidenci odpadů.

Nový evidenční systém sleduje sběr tříděného odpadu, který se bude nově sbírat v pytlích dům od domu, i naplněnost kontejnerů na tříděný odpad v takzvaných separačních hnízdech. Samospráva tak bude mít možnost přesně sledovat a evidovat komunální odpad. "Věříme, že informace, které díky systému získáme, nám pomohou snížit frekvenci svozu," uvedl starosta obce Martin Žabčík (nez.). Do projektu OBO se obec podle něj přihlásila proto, aby zásadně zlepšila nakládání s odpady, ušetřila finance a zvýšila komfort obyvatel při třídění.

Domácnosti v Ratiboři jsou vybaveny pytli s QR kódy. Ty se budou svážet a jejich obsah evidovat. Systém evidence sbírá data o konkrétních odpadech. "Díky tomu nabízí dokonalý přehled o nakládání s odpady. Samospráva bude mít rovněž přehled o naplněnosti kontejnerů ve sběrném hnízdě," uvedl Poštulka. O zapojení do systému obec informovala obyvatele na začátku roku při veřejném setkání.

Evidenční systém tvoří mobilní terminál, který načítá kódy, jeho softwarová část zase pracuje s daty. "Kromě úspor a přehledu nad odpady, zjednoduší evidenční systém administrativu spojenou s odpadovým hospodářstvím. Podstatné také je, že obci vyřeší i vše, co souvisí s očekávaným zpřísněním legislativy ohledně skládkování," uvedl regionální manažer firmy JRK Robin Liška.

V Ratiboři, která se loni stala Vesnicí roku Zlínského kraje, již funguje síť sběrných míst, kam mohou lidé odnášet tříděný odpad, v obci je také sběrný dvůr. V Ratiboři žije asi 1840 lidí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů