Úterý, 19. března 2024

AREO se připojuje k výzvě evropských organizací výrobců a zpracovatelů elektra

AREO se připojuje k výzvě evropských organizací výrobců a zpracovatelů elektra

Asociace recyklátorů elektroodpadu (AREO) se připojuje k výzvě, kterou představitelům Evropské komise zaslaly mezinárodní organizace výrobců a zpracovatelů elektra z celé EU. Vyzývá zároveň české zákonodárce, aby tomuto apelu věnovali pozornost, jakou si zaslouží.

Mezinárodní organizace APPLiA, DIGITALEUROPE, EERA, Orgalim a WEEE Forum vyzvaly Evropskou komisi, aby přijala prováděcí právní předpisy stanovující normy minimální kvality zpracování spotřebičů po skončení životnosti v přísném souladu s příslušnými evropskými normami.

,,V současné době se už tyto normy (EN 50625 a EN 50614) aktivně používají," upozorňuje předseda AREO Aleš Šrámek. ,,Pět členských států je používá jako součást svého legislativního rámce. V souladu s nimi bylo po celé Evropské unii auditováno více než 150 zařízení na zpracování vysloužilého elektra, což přispívá k lepšímu nakládání s odpady a harmonizaci postupů zpracování v celé Evropě," říká Šrámek.

V oblasti uplatňování norem pro sběr, přepravu a zpracování OEEZ bylo získáno mnoho zkušeností, konstatuje se ve výzvě adresované Evropské komisi. Zavedení norem do praxe je podle jejích signatářů jednoznačně proveditelné a provozovatelé, kteří normy uplatňovali, jsou obvykle lepší v řízení rizik a dodržování právních předpisů a dosahování cílů zásad Unie v oblasti životního prostředí, zejména v zachování, ochraně a zlepšování kvality životního prostředí, v ochraně lidského zdraví a v uvážlivém a racionálním využívání přírodních zdrojů.

,,Mimo systémy pro sběr a recyklaci starého elektra vlastněné výrobci však existují masivní toky nehlášených vysloužilých spotřebičů. Zpracovatelům nesmí být umožněno provádět ,recyklaci nižší kvality' v závislosti na členském státě, ve kterém působí. Dodržování minimálních standardů všemi subjekty, které nakládají se starým elektrem a zpracovávají je, může zaručit pouze právní nástroj jako je prováděcí právní předpis," zdůrazňují evropští výrobci a zpracovatelé.

Legislativním procesem v České republice nyní prochází balíček odpadových zákonů, jehož součástí jen i Zákon o výrobcích s ukončenou životností. Jedná se i o tom, zda se naše země zařadí po bok nejvyspělejších států Evropy a učiní dodržování existujících evropských norem právně závazným. ,,Věříme, že při projednávání tohoto balíčku bude mít hlavní slovo zdravý rozum, a především pokora k životnímu prostředí," uzavírá Aleš Šrámek.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů