Úterý, 19. března 2024

Praha nechá rozmístit desítky nádob na použité oleje

Praha nechá rozmístit desítky nádob na použité oleje

Na téměř 70 místech v hlavním městě budou umístěny nádoby na sběr použitých olejů a dalších jedlých tuků. Pro magistrát je zdarma zajistí společnost Viking group ve zkušebním provozu na dobu dvou let. Smlouvu s firmou v pondělí schválili radní. Pokud se nádoby osvědčí, plánuje město jejich rozšíření na více míst. Obce mají od začátku roku povinnost zajistit sběr použitých tuků, Praha tak již činí prostřednictvím sběrných dvorů a mobilního svozu.

Nádoby budou podle schváleného dokumentu umístěny zejména v menších okrajových městských částech. Magistrát oslovil všechny známé poskytovatele služby a pouze vybraná společnost byla ochotná zkušební provoz zajistit zdarma. Důvodem k umístění nádob je podle magistrátu velký zájem ze strany obyvatel a městských částí.

Dosud mohou lidé použitý olej odvést do některého ze sběrných dvorů, nebo počkat na mobilní svoz nebezpečného odpadu a jedlých olejů. Ten funguje v metropoli na zhruba 300 trasách se zhruba osmi dvacetiminutovými zastávkami. Sběr napomáhá tomu, aby se tuky nedostávaly do odpadních vod, při jejichž čištění způsobují problémy. Nasbírané oleje je také možné po úpravě využít jako příměs do pohonných hmot nebo pro výrobu tepla a energie.

Řada obcí třídila jedlé oleje či tuky dobrovolně už před zavedením povinnosti od začátku letošního roku. Zatímco v roce 2016 je vybíralo z celkového počtu 6258 obcí pouze deset procent v množství 88 tun, o rok později se počet obcí zvýšil na zhruba 900. Vytřídily 192 tun použitých olejů a tuků.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů