Čtvrtek, 28. března 2024

Dubajská firma vyrábí palivo pro kamiony z přepáleného oleje

Dubajská firma vyrábí palivo pro kamiony z přepáleného oleje

Silniční doprava má na svědomí podle globálních odhadů více než pětinu celosvětových emisí oxidu uhličitého. Nemalou měrou se na tom podílejí i kamiony poháněné naftou. Právě tato vozidla se dostala do hledáčku dubajské společnosti Neutral Fuels, která do nich vyrábí biopalivo z přepáleného kuchyňského oleje.

Neutrální palivo se na trh v Dubaji ve Spojených arabských emirátech dostalo díky partnerství s McDonald's, uvádí CNN. Řetězec rychlého občerstvení společnosti dodává olej, na kterém dříve smažil hranolky a kuřecí nugety.

,,I když jsme všichni nadšeni z pokroku v oblasti elektromobility, který lze pozorovat v Číně a USA, v oblasti s elektrickými nákladními vozidly už to není tak růžové," říká generální ředitel a zakladatel společnosti Neutral Fuels Karl Feilder. Podle něj potřebují čistější alternativní pohon i dieslová nákladní vozidla.

Použitý olej se zahřeje a smíchá s metanolem, čímž se změní jeho molekulární složení za vzniku nové látky - bionafty. Po procesu čištění vznikne konečný produkt, který může jít rovnou do vozidla, kde funguje jako čisté palivo s nulovou uhlíkovou stopu," vysvětluje Feilder. Vozidla přitom není potřeba nějak upravovat.

Celý článek zde

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů