Úterý, 19. března 2024

Kvůli koronaviru je omezen odvoz odpadu i provoz sběrných dvorů

Kvůli koronaviru je omezen odvoz odpadu i provoz sběrných dvorů

Lidé v Olomouckém kraji musí letos jarní úklid svých sklepů, garáží či půd o několik týdnů odložit. Ve městech totiž kvůli preventivním opatřením proti šíření nového typu koronaviru nefungují sběrné dvory a pozastaven byl také tradiční svoz velkoobjemových odpadů. V některých městech zatím není svážen ani bioodpad, naopak likvidaci komunálního odpadu technické služby zajišťují i v uzavřených obvodech Litovel a Uničov na Olomoucku, zjistila ČTK

Svoz velkoobjemových odpadů, který byl plánován na duben, kvůli preventivním opatřením zrušila radnice ve Šternberku na Olomoucku. "Situace se zatím každým dnem mění, nejsme aktuálně schopni odhadnout, jaký by mohl být stanoven náhradní termín. Jakmile bude situace stabilizovaná, zavčas budeme veřejnost informovat," řekla ČTK mluvčí radnice Irena Černocká. Uzavřen je ve Šternberku také sběrný dvůr v Uničovské ulici a kompostárna.

Omezený je svoz odpadů také v Litovli na Olomoucku, která spolu s Uničovem spadá do uzavřené oblasti s vyšším výskytem případů nákazy koronavirem. "Bude se vyvážet pouze komunální odpad a do odvolání se nevyváží tříděný odpad, bioodpad ani sběr větví," oznámilo vedení města na webu. Pracovníci technických služeb tento týden na litovelských sídlištích dezinfikují místa, kam lidé ukládají odpad.

Komplikovaný je odvoz komunálního dopadu v Uničově, kde jeho svoz v době nařízené karantény zajišťuje pouze jedno vozidlo technických služeb. "Jeho osádka je tvořena muži bydlícími mimo uzavřenou oblast. Ti musí dodržovat velmi přísná opatření, nesmí se po dobu svozu v Uničově s nikým stýkat, musí si dodržovat velký odstup. Proto firma Eko-Unimed apeluje na obyvatele, aby se k popelářům nepřibližovali a nijak je nekontaktovali," upozornila na webu radnice.

V Uničově byl zrušen i na tento týden naplánovaný svoz papíru, jelikož separační linky zatím stojí a surovinu není kam odvážet. Odložen byl také první jarní svoz obsahu nádob na bioodpad, který byl přichystaný na začátek dubna.

Staré harampádí si musí doma zatím ponechat obyvatelé Olomouce, kde byly do 1. dubna kvůli preventivním opatřením uzavřeny všechny sběrné dvory, kam dosud lidé mohli odvážet nepotřebné věci a odpad. Svoz komunálního odpadu a tříděného odpadu v Olomouci zatím omezen nebyl.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů