Úterý, 19. března 2024

Soutěž o nejlepší adaptační opatření posouvá kvůli koronakrizi přihlášky na konec dubna

Soutěž o nejlepší adaptační opatření posouvá kvůli koronakrizi přihlášky na konec dubna

Zdravý dům s vlastními zdroji energie, revitalizace pražské Klamovky, zelená zaměstnanecká odpočívárna na střeše nebo obnova biotopu rašeliniště. To jsou některá inspirativních řešení na zmírnění dopadů klimatické krize, která se letos uchází o titul Adapterra Awards. Druhý ročník soutěže Nadace Partnerství o nejlepší adaptační opatření nyní kvůli koronavirové krizi nechává své přihlášky otevřené až do 27. dubna. Tipy na již uskutečněná chytrá opatření mohou posílat obce, firmy nebo veřejné instituce i jednotlivci prostřednictvím webu www.adapterraawards.cz.

,,Prozatím je rozpracováno čtyřiadvacet přihlášek. Posunutím termínu chceme motivovat ty, které v posledních týdnech zavalily jiné starosti. Koronavirová krize totiž dříve nebo později pomine, s tou klimatickou se bude muset potýkat ještě i generace našich dětí," všímá si specialista na adaptace Martin Ander z Nadace Partnerství.

Jedním z inspirativních příkladů, který se utká o cenu za nejlepší adaptaci, je Plusový dům Chimney v Brně. ,,Základními myšlenkami při projektování domu byly ekologie, energie a mikroklima. Tedy použít při stavbě domu převážně ekologické materiály, zajistit, aby byl dům energeticky soběstačný a dosáhnout nejvyšší kvality zdravého vnitřního prostředí pro jeho obyvatele," přibližuje přínosy stavby projektant Rostislav Kubíček.

Jiný přihlášený projekt s názvem Dešťovka-nekopeme pomáhá využívat dešťovou vodu pro ty, kteří si z různých důvodů nemohou zakopat nádrž na vodu pod zem. Speciální čerpadlo s filtrací vodu vyčistí od nečistot splavených ze střechy, a navíc ji vyžene třeba až na půdu. Systém nádrží má navíc automatický plnící systém. Díky přečištění může být také voda skladována dlouhodoběji a lidé ji pak mohou využívat pro splachování nebo zalévání.

Možnosti řešení blízké přírodě uprostřed metropole zase ukazuje revitalizace více než pěti hektarového parku Klamovka na pražském Smíchově. ,,Hlavním cílem bylo vytvořit novou sadovnickou koncepci s respektem ke stávajícím dřevinám a historické hodnotě prostoru. Posílením zeleně se zlepšily místní klimatické podmínky a omezila eroze půdy ve svazích. Chtěli jsme vytvořit prostor v zeleni nabízející aktivity pro všechny generace," popisuje referentka veřejné zeleně Prahy 5 Gabriela Hulová. Právě Praha se pro letošek stala novým partnerem soutěže.

Se svými řešeními ale mohou přicházet také firmy. Svou centrálu v Modřicích například ozelenila společnost Delicomat. ,,Zelená střecha slouží zároveň jako odpočinková zóna pro zaměstnance, s možností posezení během celého roku," upozorňuje Petr Förchgott ze Společnosti pro zahradní a krajinářskou tvorbu. Více jak 5 arů rozsáhlá střecha není díky pestré skladbě suchomilných rostlin navíc závislá na trvalém zavlažování.

Titul Adapterra Awards mohou získat také řešení mimo města. Jedním z kandidátů je obnova biotopu rašeliniště v rámci Přírodní rezervace Nová Louka nedaleko Bedřichova. ,,Rašeliniště bylo v minulosti velmi necitlivě odvodněno. Po zvýšení hladiny vody pomocí systému dřevěných přehrádek a zejména po zachytávání velké části dešťových srážek rašeliniště znovu nastartovalo svůj přirozený vývoj, plocha se výrazně zamokřila, což má pozitivní vliv na charakteristickou rašeliništní květenu a živočichy," vyzdvihuje Pavel Schneider z Jizersko-ještědského horského spolku.

Své tipy mohou lidé podávat ve čtyřech soutěžních kategoriích. V sekci Volná krajina lze soutěžit s projekty jako revitalizace toků, obnova tradičního hospodaření nebo zakládání mokřadů. Kategorie Zastavěná území zahrnuje veřejný prostor ve městě, včetně budov. Do skupiny nápadů Pracovní prostředí se sbírají například budovy firem, pracovní komplexy nebo továrny a jejich okolí. Soutěžit je možné i v kategorii Náš domov s inovacemi na soukromých rodinných domech a v jejich okolí.

Vítězové vyrazí na exkurzi za inspirativními adaptacemi v zahraniční, pro vítěze ve Volné krajině navíc čeká cena 100 000 Kč od hlavního partnera soutěže společnosti Nestlé ČR. Všechny kvalitní nápady budou zveřejněné v inspirativní online databázi Adapterra. Přihláškou vás provede portál www.adapterrawards.cz.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů