Úterý, 19. března 2024

Nevíte už čím se doma zabavit? Vytřiďte si vysloužilou elektroniku. Každý recyklovaný mobil ušetří 230 litrů vody

Nevíte už čím se doma zabavit? Vytřiďte si vysloužilou elektroniku. Každý recyklovaný mobil ušetří 230 litrů vody

Podle odhadů společnosti ASEKOL mají Češi po šuplících až 8 milionů vysloužilých mobilních telefonů. Přitom díky opětovnému využití surovin z každých sto recyklovaných mobilů lze ušetřit 2 340 litrů vody, což je dostatečná zásoba pro jednu cisternu s pitnou vodou. Kromě toho téměř 30 litrů ropy, což by bohatě stačilo na cestu z Prahy do Mnichova. Pokud tedy hledáte způsob, jak čas trávený doma využít smysluplně, přebráním vysloužilé elektroniky nejen získáte více úložného prostoru, ale zároveň pomůžete životnímu prostředí. Speciální červený kontejner na drobné elektrospotřebiče máte navíc nejspíše kousek od domova.

V třídění papíru, plastu nebo skla Češi patří mezi premianty, v recyklaci vysloužilých elektrospotřebičů ale naopak mají co dohánět. Jak navíc ukázal průzkum pro společnost ASEKOL, téměř polovina z nás elektroodpad stále likviduje odvozem do sběrného dvora, zatímco speciálních červených kontejnerů využívá jen necelá čtvrtina lidí.

Právě k jejich ,,objevení" je ale teď ideální příležitost. Červených kontejnerů je totiž v České republice téměř 4 000, velká část z nás má tedy ten nejbližší pravděpodobně za rohem. Přesné umístění červených kontejnerů najdete na webu www.KAMsNIM.cz. Kvůli plošné karanténě máme navíc příležitost vysloužilá elektrozařízení konečně vytřídit, a čas strávený doma tak využít smysluplně.

Méně vody, ropy i skleníkových plynů

,,Staré spotřebiče obsahují nebezpečné látky, jako rtuť, olovo nebo kadmium. Ty se na klasické skládce uvolňují do půdy, vody a ovzduší a poškozují tím životní prostředí. Nemluvě o tom, že pokud staré spotřebiče vyhodíme do směsného odpadu, přicházíme tak o drahocenné suroviny," vysvětlila Kristina Koucká, manažerka komunikace společnosti ASEKOL.

Například každých 500 kilogramů vytřízeného drobného elektra znamená úsporu 12 125 kWh elektrické energie. Přibližně tolik vyrobí moderní větrná elektrárna za den. Stejné množství zároveň ušetří ropu, ze které by se dal vyrobit benzín na cestu autem z Prahy do Dubaje. Výrazně se sníží i produkce skleníkových plynů a poškození ozónové vrstvy.

Kalkulačka, rádio, mixér...

Do červených kontejnerů je možné vyhodit například staré mobily, kalkulačky, rádia nebo vysloužilé kuchyňské pomocníky, jako je varná konev nebo ruční mixér. Odtud pak poputují přímo do recyklační linky, kde se z nich pomocí různých separací získávají původní suroviny a materiály ke znovuvyužití.

Inventuru zároveň můžete udělat i u větší elektroniky, na kterou by červený kontejner s rozměrem vhozu 40 x 50 centimetrů nestačil, a připravit si ji na pozdější odvoz do sběrného dvora. Například recyklace 100 běžných televizorů uspoří spotřebu elektrické energie pro domácnost až na 4 roky, nebo ušetří přibližně 400 litrů ropy potřebných až k sedmi cestám do Chorvatska. Odevzdání 10 vysloužilých monitorů zase ušetří spotřebu energie na chod notebooku po dobu necelých 5 let.

Zdroj: ASEKOL, redakčně upraveno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů