Úterý, 19. března 2024

Australský Velký bariérový útes po letošním horkém létě vybledl

Australský Velký bariérový útes po letošním horkém létě vybledl

Letecké snímky ukázaly, že australský Velký bariérový útes, největší korálový útes světa, po letošním horkém australském létě opět vybledl. Ztráta barvy signalizuje uhynutí korálů, na vině jsou nejspíše únorové vysoké teploty mořské vody. V posledních pěti letech je to již potřetí, kdy k takovému rozsáhlému poškození útesu došlo, píše dnes BBC.

Velký bariérový útes měří přes 2300 kilometrů a rozkládá se podél severovýchodního pobřeží Austrálie. Od začátku 80. let je na seznamu UNESCO. Ve skutečnosti se jedná o systém několika útesů, z nichž některé vystupují nad hladinu. Utváří ho několik stovek druhů korálů, bariéra poskytuje útočiště mnoha druhům ryb, ptáků, mořských hadů, plžů a mlžů a představuje bohatý a složitý ekosystém.

V posledních letech ale útes ohrožují stoupající teploty mořské vody, které ničí korály a narušují místní ekosystém. Jeho ochranou se zabývá úřad pro správu mořského parku Velký bariérový útes (GBRMPA), který každých pět let zhodnocuje jeho stav a vyhlídky do budoucna.

Podle Davida Wachenfelda z úřadu GBRMPA je letošní poškození závažnější než dvě předchozí, ke kterým došlo v letech 2016 a 2017 a z nichž se ekosystém útesu ještě ani nestačil vzpamatovat. Některé části bariéry jsou zasaženy více než jiné, severní a střední část vybledla pouze mírně, což podle Wachenfelda znamená, že útes se v těchto místech nejspíše dokáže obnovit.

Wachenfeld podtrhuje, že kvůli klimatickým změnám dochází k poškození útesu častěji a ve větším rozsahu. "Pořád představuje pulzující a dynamický systém, ale míra jeho poškození se stále stupňuje. Jeho stav musíme vnímat jako pobídku k tomu, abychom začali aktivně bojovat proti klimatickým změnám," domnívá se vědec.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů