Úterý, 19. března 2024

Proběhla Hodina Země. Účastníci se zavázali snížit emise o téměř 2000 tun CO2

Proběhla Hodina Země. Účastníci se zavázali snížit emise o téměř 2000 tun CO2

V sobotu 28. března proběhla Hodina Země, celosvětová kampaň na ochranu klimatu. Do akce se u nás i přes svízelnou situaci zapojilo 124 obcí a 59 firem. Letošní rok byl zacílen především na jednotlivce. Z 3500 účastníků si 630 stanovilo svůj klimatický závazek, díky kterému se za rok ušetří na 2000 tun CO2. Akci koordinoval Ekologický institut Veronica.


Hodina Země byla letos cílená nejen na obce, ale i na jednotlivce. Ti přijímali osobní klimatické závazky, Rozhodovali se třeba méně létat, méně jezdit autem, méně jíst maso nebo méně topit. Společně se zavázali uspořit ve svých domácnostech na 2000 tun CO2. "K akci na webu se můžete připojit ještě celý týden. Na výběr máte ze 13 navrhovaných opatření nebo si můžete stanovit závazek vlastní", říká Petr Ledvina z pořádajícího Ekologického institutu Veronica.

Na hodinu potemnělo i osvětlení v řadě obcí a měst. V centru Prahy postupně zhasnulo 10 pražských dominant, podle historické doby jejich vzniku, od dvanáctého století až po jednadvacáté. Praha tak poukázala na skutečnost, že bez příznivého životního prostředí by to celá staletí nešlo a klimatické změny proto nesmějí zůstat bez pozornosti ani dnes. Nasvícení památek zhaslo i v mnoha dalších městech, Olomouci, Ostravě, Novém Jičíně či Hradci Králové.

Klimatické závazky si dávaly i obce. Nejrozsáhlejší cíle má Frýdek-Místek, který se chce zaměřit na snižování spotřeby energií, výměnu domácích kotlů za bezemisní, nebo na šetrnou dopravu. Další významné závazky si stanovili ve Starém Plzenci nebo v Praze 7. K akci se připojily i další subjekty - firmy, hotely a školy.

"Vlna solidarity a pocitu vzájemnosti se projevila i v zájmu o ochranu klimatu. Děkujeme všem, kteří si našli hodinu pro ochranu klimatu", děkuje Yvonna Gaillyová, ředitelka Ekologického institutu Veronica.

Hodina Země je nejrozsáhlejší celosvětová klimatická akce, ve které si od roku 2007 miliony lidí připomínají nutnost co nejrychleji zastavit vypouštění skleníkových plynů. V České republice se koná od roku 2010.

? www.hodinazeme.cz

? https://www.veronica.cz/hodinazeme/#box-velka-mapka - odkaz na mapu účastníků

? www.earthhour.org

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů