Úterý, 23. dubna 2024

Praha 12 chce na svých pozemcích ekologičtější hospodaření

Praha 12 chce na svých pozemcích ekologičtější hospodaření

Praha 12 takzvaně propachtuje tři své pozemky ekologickým zemědělcům. Cílem je zlepšit životní prostředí a pomoci v boji se suchem. Pole budou rozdělená mezemi a bude zakázané použití chemických přípravků. Z orby radnice vyčlenila i pozemek kolem památného dubu na Točné. Uvedla to místostarostka městské části Eva Tylová (Piráti s podporou Zelených). První pachtovní smlouvu na ekologické hospodaření Praha 12 uzavřela minulý rok v srpnu.

"Reagujeme tak na důsledky klimatické změny, nejen zvyšující se sucho, ale i následné přívalové deště. Je třeba radikální změna zemědělského hospodaření. Ekologické zemědělství zabraňuje erozi půdy, zadržuje vodu v krajině, ale vede i k posílení druhové pestrosti živočichů a rostlin," uvedla Tylová.

Propachtovány byly dva pozemky v katastru Točná a jeden na hranici Cholupic. Pole budou zatravněná, na jiných mezích budou i stromy. Podle Tylové plánuje modřanská radnice vysadit komunitní sad, v němž se budou pěstovat ovocné stromy či bylinky.

"Pozemky v katastru Točná budou rozděleny mezemi tak, aby z nich nebyla splachována při přívalovém dešti půda na Branišovskou ulici," uvedl místostarosta Jiří Fremr. Cholupický pozemek bude podle Fremra osetý jako luční louka a kolem něj bude vysazený biokoridor.

Pro ekologické pěstování propachtuje své pozemky i hlavní město. Pole o celkové rozloze 430 hektarů budou rozdělená na maximálně pětihektarové plochy. Smlouvy zájemcům nabídne na pět let.

Velká pole byla již rozdělena u Dolních Počernic nebo ve Slivenci. Tam vznikla tři pole o šířce 30 metrů a na každém z nich je jiná plodina.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů