Úterý, 19. března 2024

Jak bezpečně nakládat s odpady v době pandemie COVID-19?

Jak bezpečně nakládat s odpady v době pandemie COVID-19?

Při likvidaci masek, respirátorů, roušek a dalších ochranných a hygienických pomůcek dbejte zvýšené opatrnosti. Vyhazujte je zabalené do dvou sáčků či uzavíratelných pytlů . S odpady za dané epidemiologické situace nakládejte tak, abyste neohrozili zdraví své, lidí ve svém okolí ani pracovníků svozových společností.

video Pražských služeb: https://youtu.be/4F7bTCIGCU4

Jednorázové ochranné pomůcky vložte do plastového sáčku, ten následně vložte do uzavíratelného silnostěnného plastového pytle. Uzavřený pytel vhoďte přímo do nádoby na směsný komunální odpad. ,,V žádném případě neodkládejte pytle s odpadem k popelnicím. Vystavujete tak zbytečnému riziku své okolí i naše zaměstnance," vyzývá Pražany tiskový mluvčí Pražských služeb Radim Mana.

Uvedená doporučení se týkají všech jednotlivců, domácností bez diagnostikované nákazy koronavirem a bez nařízené karantény. Stejným způsobem by se ochranných pomůcek měly zbavovat i firmy, které z povahy podnikání nemohly svým zaměstnancům nařídit práci z domova. ,,V těchto případech se nemění způsob nakládání s opady ani jejich třídění," dodává Mana.

Jak by měla postupovat domácnost s potvrzenou nákazou koronavirem?

V tomto případě pro vás platí všechna výše uvedená pravidla a doporučení týkající se nakládání s odpady, vyjma povinnosti třídit odpad. Zároveň by veškerý odpad a ochranné pomůcky měly být vyhazovány ve dvou silnostěnných plastových pytlech. Pokud silnostěnné pytle nemáte, lze použít dva standardní sáčky na odpad. ,,Vnější stěna pytle či sáčku by měla být ošetřena desinfekcí. Podle Státního zdravotního ústavu existuje riziko nakažení koronavirem při manipulaci s infikovaným odpadem," varuje Mana. V ideálním případě by měl odpad vynést někdo z blízkých, sousedé či dobrovolníci. Zabrání se tak dalšímu pohybu nakaženého na veřejnosti.

Postup při likvidaci jednorázových ochranných a hygienických pomůcek:

? Použité roušky, ústenky, respirátory vložte do plastového sáčku. Tento balíček vložte do dalšího uzavíratelného pytle na odpad.

? V domácnostech s potvrzenou nákazou používejte plastové pytle s tloušťkou stěny minimálně 0,2 mm. Pokud je nemáte, použijte dva standardní sáčky.

? Pytel s použitými ochrannými pomůckami pořádně uzavřete.

? Pokud jste v karanténě, nebo máte potvrzenou nákazu COVID-19, nevztahuje se na vás povinnost třídit odpad.

? V případě karantény, nebo domácí léčby koronaviru ošetřete povrch pytle desinfekčním prostředkem.

? Nemocná osoba by se měla obrátit o pomoc s odnosem odpadu na rodinu, sousedy a dobrovolníky, kteří tuto pomoc poskytují.

? Vyhoďte odpad do nádoby. V žádném případě nepokládejte odpad k popelnicím.

? Dbejte zvýšených hygienických opatření.

Zdroj: Pražské služby

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů