Úterý, 19. března 2024

Evropská komise zahájila konzultaci ke klimatickým cílům

Evropská komise zahájila konzultaci ke klimatickým cílům

Evropská komise dnes zahájila veřejnou konzultaci ke klimatickým cílům. Do 23. června se občané Evropské unie budou moci vyjádřit k tomu, zda zachovat současný cíl, tedy snížit do roku 2030 emise oxidů uhlíku o 40 procent proti hodnotám z roku 1990, nebo být ambicióznější a snížit emise až o 50 či 55 procent. Informovala o tom agentura Reuters.

Ke snížení emisí o 40 procent se zavázaly členské státy EU, Evropská komise v čele Ursulou von der Leyenovou je ale v takzvané zelené dohodě ambicióznější a hovoří o 50 až 55 procentech. Nyní se komise ptá na názor občanů.

Konečný cíl by se měl objevit v takzvaném klimatickém zákonu. Konkrétní cíle pro rok 2030 hodlá komise podle návrhu zveřejnit do září, neboť chce nejprve vyčíslit přesný ekonomický dopad opatření spojených se zpřísněním závazků.

Veřejnou konzultaci Evropská komise spustila navzdory tomu, že v posledních týdnech zaznívají výzvy, aby EU kvůli pandemii a s ní spojenými hospodářskými důsledky své klimatické cíle snížila.

Dlouhodobým cílem Evropské komise je vyvážit do poloviny století všechny emise skleníkových plynů ekologickými opatřeními. K dosažení takzvané klimatické neutrality do roku 2050 se na loňském prosincovém summitu přihlásili prezidenti a premiéři všech států EU vyjma Polska. Norma připravená komisí počítá s nulovými emisemi pro celou sedmadvacítku, takže by teoreticky zplodiny zemí, které své hospodářství přizpůsobí pomaleji, mohly vyvážit státy s rychlejším přechodem k "zelené" ekonomice.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů