Úterý, 19. března 2024

Nové možnosti pro krátkodobé skladování kalamitního dřeva na zemědělské půdě

Nové možnosti pro krátkodobé skladování kalamitního dřeva na zemědělské půdě

MZe ve spolupráci se SZIF nově definovalo podmínky, za kterých je možné dočasné skladování dřeva na zemědělské půdě z důvodu kůrovcové kalamity považovat za tzv. vyšší moc.

V souvislosti s aktuální kůrovcovou kalamitou v lesích řeší vlastníci lesů akutní problémy s uskladněním obrovských objemů vytěženého kůrovcového dřeva, které mnohdy není možné z kapacitních důvodů uložit na skládkách v lese.

Obava ze ztráty nároku na zemědělské dotace přitom byla jednou z hlavních překážek, která mnohdy bránila domluvě vlastníků lesa s vlastníky zemědělské půdy o dočasném uskladnění dřeva z kůrovcové kalamity na zemědělské půdě v sousedství napadených lesů.

Ministerstvo zemědělství ve spolupráci se Státním zemědělským intervenčním fondem (SZIF) nyní nově definovalo podmínky, za kterých je možné skutečnost skladování dřeva na zemědělské půdě z důvodu kůrovcové kalamity na území ČR považovat za vyšší moc dle čl. 4 nařízení Komise (EU) č. 640/2014. Umožní se tak dočasné skladování kalamitního dřeva na zemědělské půdě, aniž by tím vlastník nebo nájemce zemědělské půdy ztratil nárok na zemědělskou dotaci, a to v principu za těchto podmínek:

  • skládka dřeva na zemědělském pozemku vznikne až po podání žádosti o dotaci v daném kalendářním roce;
  • dřevo bude na zemědělském pozemku skladováno dočasně, nejpozději do konce kalendářního roku, za který je poskytována dotace;
  • žadatelé o dotaci (přímé platby) oznámí skladování dřeva na zemědělském pozemku platební agentuře (SZIF) a současně doloží potvrzení odborného lesního hospodáře a vlastníka lesa o kalamitním původu dřeva skladovaného na zemědělské půdě.

Podrobné podmínky jsou uveřejněny na stránkách SZIF

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů