Úterý, 19. března 2024

Koronavirus zelenou agendu nezastínil. Komise zahájila veřejnou konzultaci ke klimatickým cílům

Koronavirus zelenou agendu nezastínil. Komise zahájila veřejnou konzultaci ke klimatickým cílům

Evropská komise včera navzdory koronavirové krizi oficiálně zahájila veřejnou konzultaci ohledně budoucí podoby klimatické politiky. Do 23. června se v ní zájmové skupiny a občané mohou vyjádřit k tomu, o kolik procent by měla EU do roku 2030 snížit emise oxidů uhlíku proti hodnotám z roku 1990.

Členské státy se zavázaly ke snížení emisí o 40 procent. Evropská komise v čele s Ursulou von der Leyenovou je ale v takzvané Zelené dohodě ambicióznější a hovoří o 50 až 55 procentech. Nyní se Komise ptá na názor občanů, stakeholderů a organizací.

Environmentalisté jsou však zklamaní. Dotazník totiž neobsahuje možnost vyjádřit se pro ještě větší navýšení cílů, tedy na více než Komisí navrhovaných 50-55 procent.

Ředitel environmentální skupiny CAN Europe Wendel Trio upozorňuje, že je takové snížení nedostačující. Pokud by chtěla Evropa splnit závazky Pařížské dohody a udržet zvyšování teploty na úrovni 1,5 stupně Celsia, muselo by se počítat s redukcí emisí oxidů uhlíku až o 65 procent.

Konečný cíl pak bude součástí klimatického zákona. Konkrétní cíle pro rok 2030 hodlá Komise podle návrhu zveřejnit do září, neboť chce nejprve vyčíslit přesný ekonomický dopad opatření spojených se zpřísněním závazků.

Autor: Kateřina Zichová | EURACTIV.cz a ČTK

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů