Úterý, 19. března 2024

Vědci: Emise CO2 mohou kvůli koronaviru klesnout nejvíce od války

Vědci: Emise CO2 mohou kvůli koronaviru klesnout nejvíce od války

Emise kysličníku uhličitého mohou klesnout nejvíce od druhé světové války, neboť současná pandemie koronaviru v podstatě vyřadila z chodu světovou ekonomiku. Vyplývá to z odhadů vědců sdružených ve skupině Global Carbon Project, o nichž dnes informovala agentura Reuters. Pokles je ovšem podle nich spíše dočasný a nepředstavuje potřebnou strukturální změnu pro plnění klimatických cílů.

Rob Jackson, který stojí v čele sdružení Global Carbon Project, které vydává široce respektované roční odhady vypouštěných emisí, uvedl, že tento rok by emise mohly v porovnání s loňskem klesnout o pět procent. Jednalo by se o první snížení od roku 2008, kdy emise v důsledku finanční krize klesly o 1,4 procenta.

"Nebyl bych v šoku, kdyby emise kysličníku uhličitého klesly o pět či více procent, což by od druhé světové války bylo něco nevídaného," řekl Jackson, který je profesorem na Stanfordově univerzitě v Kalifornii. "Ani rozpad Sovětského svazu, ani ropné či úvěrové krize v posledních padesáti letech zřejmě neovlivní emise tak, jako tato krize," dodal.

Předpověď ohledně emisí je jednou z mála dobrých zpráv uprostřed koronavirové krize. Vědci opakovaně varují vlády, že emise musejí v roce 2020 začít globálně klesat, aby se svět vyhnul nejhorším dopadům klimatických změn.

Odborníci nicméně varují, že za nynějším poklesem nestojí potřebné strukturální změny, ale zdravotní krize, která donutila továrny zastavit výrobu, aerolinky přestat létat a miliony lidí zůstat doma a necestovat za prací. Po odeznění pandemie by proto mohly emise opět začít rychle růst, jako se to stalo po finanční krizi v letech 2007 až 2008.

Tento trend již zaznamenala Čína, kde emise po zavedení přísných opatření a uzavření továren na počátku roku poklesly o čtvrtinu, pak se ale opět vrátily k předchozím hodnotám.

Potvrzuje se tak obrovský rozsah hospodářské transformace, která je potřebná k dosažení cílů stanovených na pařížské klimatické konferenci v roce 2015, které mají lidstvu pomoci vyhnout se katastrofickým scénářům změn klimatu.

V listopadu zveřejněná zpráva OSN uvedla, že emise musejí začít klesat o 7,6 procenta ročně, aby celosvětová teplota vzrostla maximálně o 1,5 stupně v porovnání s předindustriálním obdobím, což byl nejambicióznější cíl pařížské konference.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů