Úterý, 19. března 2024

M. Budějovice zavedly třídění plastů přímo v domácnostech

M. Budějovice zavedly třídění plastů přímo v domácnostech

Více než sedmitisícové Moravské Budějovice na Třebíčsku začaly třídit plasty přímo v domácnostech. Radnice pro ně z asi dvoumilionové dotace koupila 1000 nádob o objemu 240 litrů. Stačila jich rozdat přes polovinu, další distribuci zastavila v reakci na opatření proti koronavirové infekci. Domácí třídění je první změnou v nakládání s odpady ve městě. Radnice chce postupně zavést platby za odpad podle jeho odevzdaného množství. Zatím vybírá poplatek 660 korun za osobu. ČTK to řekl starosta Vlastimil Bařinka.

Podporou třídění chce radnice zmenšit množství směsného odpadu, jehož ukládání na skládku se bude podle Bařinky postupně zdražovat. Nové nádoby jsou s čipem, aby bylo v budoucnu možné hmotnost odpadu evidovat. "Je to ale nutné zavést i u směsného odpadu. Chtěli jsme to zvládnout do roka a půl, v současné koronavirové situaci se to ale asi protáhne, nevím jestli bude čas řešit čipování popelnic a nákup vážicího zařízení na vozy. Taky to není levná záležitost ," řekl Bařinka. Podle ředitele moravskobudějovických technických služeb Františka Kuchty představuje nákup vážicí technologie včetně softwaru náklad okolo 800.000 korun na jeden svozový vůz.

"Lidé si k nám chodili sepisovat smlouvy o výpůjčce nových popelnic. Vzhledem ke koronavirové situaci jsme to ale museli zastavit. Máme jich zatím vydaných 517," řekl Kuchta. Vytříděný plast se podle něho bude zatím svážet jednou měsíčně, poprvé 21. dubna. Frekvence se může podle potřeby změnit.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů