Úterý, 19. března 2024

Za likvidaci pneumatik jste zaplatili při koupi, neplaťte znovu!

Za likvidaci pneumatik jste zaplatili při koupi, neplaťte znovu!

Čeká vás přezutí zimních kol na letní a teď řešíte, co se sjetými pneumatikami? Můžete se vyhnout sběrným dvorům, platili byste zbytečně. Starých pneumatik se můžete zbavit bezplatně. Z výzkumu přitom vyplývá, že přes 20 % respondentů této možnosti nevyužívá, 12,5 % o ní vůbec neví.

Třetina dotázaných navíc stále vozí ojeté pneumatiky na sběrné dvory, kam však už nepatří. Sběrný dvůr proto může po řidičích požadovat zaplacení poplatku za jejich převzetí. A není zbytečné platit za něco, co od Vás hned vedle převezmou bezplatně?

Pneumatiky lze bezplatně odevzdat v nejbližším autoservisu, pneuservisu či jiném místě prodeje pneumatik bez ohledu na to, kde jste předtím danou pneumatiku koupili. Za likvidaci pneumatiky už jste totiž zaplatili při jejím nákupu. A toho by bylo škoda nevyužít. S vyhledáním nejbližšího místa pro odevzdání pneumatik Vám pomůže aplikace Kam s ním?. Najdete v ní mapu všech 4759 míst, která v České republice staré pneumatiky přebírají.

,,I přes vysokou dostupnost odběrných míst skončilo v loňském roce více jak 17 700 pneumatik na černých skládkách. Tolik jsme jich totiž v naší přírodě sesbírali s dobrovolníky v rámci jarního úklidu během jediného dne," říká Radek Janoušek, propagátor akce Ukliďme Česko.

Vyhazování sjetých pneumatik do přírody přitom razantně odsuzuje 99,7 % respondentů průzkumu, který mezi 1236 respondenty provedl e-shop Pneumatiky.cz ve spolupráci se spolkem Ukliďme Česko. Přes 10 % respondentů zná ve svém okolí někoho, kdo staré gumy na černou skládku vyhodil. A pouhých 9,4 % z dotázaných se domnívá, že pro řešení problémů s černými skládkami dělá stát dost.

A co se s pneumatikami děje dál?

Vyhozená pneumatika se může stát zdrojem materiálu pro výrobu jak věcí běžně dostupných nám všem, mezi které se řadí například pelíšky pro domácí mazlíčky, či prolézačky na dětském hřišti, tak se může objevit i v průmyslu. Autoprůmysl například využívá granulát z pneumatik na výrobu nových brzd a tlumičů. Při výrobě elektřiny se staré pneumatiky zužitkují jako palivo.

Co může proti černým skládkám pneumatik udělat každý z nás?

  • Nevyhazovat ojeté pneumatiky do přírody a odevzdat je v pneuservisu. S hledáním nejbližšího pomůže aplikace Kam s ním?.
  • Nahlásit černé skládky obcím skrze aplikaci Zmapujto.cz.
  • Přidat ruku k dílu a zapojit se do úklidu přírody spolu s Ukliďme Česko.


TIP - Kam s ním? Chytrá aplikace pro váš odpad

Kam s pneumatikami, které dosloužily? V aplikaci Kam s ním? si vyhledáte místa ve vašem okolí, kde se jich legálně zbavíte a nebudete za to muset platit. Aplikace Byla spuštěna na začátku roku 2020 a provozuje ji spolek Ukliďme Česko.

Své nejbližší odběrné místo si vyhledejte na www.KAMsNIM.cz

S ekologickými pneumatikami šetříte peníze i přírodu

Eko pláště od prémiových výrobců jsou bezpečné na silnici a zároveň šetrné vůči okolí i peněžence. Úsporné dezény snižují spotřebu paliva a dosahují vyššího kilometrového výkonu. Při sjíždění jejich vzorku se navíc do ovzduší uvolňuje méně toxických látek.

Nejlepší ekologické pneumatiky na trhu

  • pneumatika disponující vysokým kilomerovým nájezdem a nízkým valivým odporem. Řidiče potěší i nízkou pořizovací cenou.

Naše nabídka eko pneumatik: zleva Bridgestone Ecopia EP150, Hankook Kinergy Eco 2, Pirelli P7 Cinturato Blue, Continental EcoContact 6.
Zdroj:
pneumatiky.cz/

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů