Úterý, 19. března 2024

Sběrny a výkupny surovin mohou ode dneška znovu otevřít

Sběrny a výkupny surovin mohou ode dneška znovu otevřít

Provozovny, které sbírají a vykupují suroviny včetně kompostáren, mohou mít ode dneška opět otevřeno. Zavřeny musely být od poloviny března kvůli opatřením, které zavedla vláda proti šíření koronaviru. V pondělí kabinet odsouhlasil jejich zmírňování, výjimku tak ode dneška dostaly sběrny a výkupny.

Po celou dobu nouzového stavu mohou být otevřeny prodejny s potravinami, drogerie, lékárny, optiky, zverimexy, trafiky, čerpací stanice, později dostaly výjimku také květinářství, galanterie, zámečnictví, prodejny zahradnických potřeb, opravny domácích spotřebičů, myčky aut, naposledy domácí potřeby nabízející ochranné pomůcky jako ústenky, rukavice nebo dezinfekce.

Do stavebnin či hobbymarketů je v současnosti umožněn vstup jen podnikatelům. Ve čtvrtek se už ale otevřou celé veřejnosti, stejně jako prodejny železářství a obchody a opravny jízdních kol. Rozšíření výjimek v mimořádném opatření, kterým se zakazuje maloobchodní prodej kvůli šíření nového typu koronaviru, však doprovodí plošně přísnější požadavky na hygienu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů