Pátek, 26. dubna 2024

U Janských Lázní vznikla nová naučná stezka, přiblíží vřetenovku

U Janských Lázní vznikla nová naučná stezka, přiblíží vřetenovku

Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) pokračuje ve snaze odlehčit nejohroženějším místům na hřebenech Krkonoš a nalákat turisty i do níže položených oblastí hor. Novým turistickým cílem je Vřetenovčí Hravá naučná stezka u Janských Lázní, vyplynulo z dnešního sdělení Správy KRNAP. Naučná stezka vznikla za 400.000 korun v rámci projektu na usměrnění návštěvnosti s podporou EU. V posledních letech návštěvnost Krkonoš roste.

Stezka má sedm zastávek, na každé je informační tabule a jednoduchý herní prvek pro děti. "Smyslem tohoto typu naučné stezky je přitáhnout pozornost rodin s dětmi a nalákat je mimo nejvíce ohrožená místa v Krkonoších. Nabízí pohyb, pobavení a poučení v místech, kde není horská příroda extrémně ohrožená návštěvností," uvedl mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.

Stezka je zaměřená na drobného plže vřetenovku krkonošskou, který se vyskytuje jen v Krkonoších a nejčastěji na nedaleké Janské hoře. "Interpretace vzácných a ohrožených druhů je jedním z úkolů ekologické výchovy Správy KRNAP, protože právě tyto druhy jsou jedním z předmětů ochrany přírody KRNAP," sdělil ředitel Správy KRNAP Robin Böhnisch.

Naučná stezka měří necelý kilometr a vede po zeleně značené turistické cestě mezi Janskými Lázněmi a Svobodou nad Úpou nedaleko penzionu Duncan. Sjízdná je i pro kočárky. Na poslední zastávce je stokrát zvětšená vřetenovka, se kterou se děti mohou vyfotografovat. "Ukazujeme návštěvníkům, že Krkonoše nejsou jen tundra na hřebenech, ale mohou strávit příjemné chvíle s rodinou i v nižších částech hor," uvedl Böhnisch.

Správa KRNAP chce do letní sezony vybudovat podobné naučné stezky také na vrcholu Černé hory, Hnědém vrchu a Pláni nad Špindlerovým Mlýnem.

Návštěvnost KRNAP v posledních letech roste. Krkonošský národní park a jeho ochranné pásmo v roce 2018 navštívilo 3,78 milionu lidí. K nejnavštěvovanějším místům patří Sněžka, pramen Labe a hlavní krkonošský hřeben.

V současné době platí kvůli epidemii koronaviru v celé ČR nouzový stav, je omezen pohyb lidí, jsou zavřeny hotely, penziony, restaurace, horské atrakce a také "zelená" hranice. Krkonoše tak krátkodobě zažívají nebývalé období klidu.

Tomáš Kučera

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů