Pátek, 29. března 2024

Celníci zadrželi tři kamiony při nelegální přepravě 70 tun odpadů

Celníci zadrželi tři kamiony při nelegální přepravě 70 tun odpadů

Tři kamiony, které nelegálně přepravovaly téměř 70 tun odpadů, odhalili olomoučtí celníci. Stalo se tak při běžné kontrole zaměřené na přeshraniční přepravu odpadů. Dvě nákladní auta s polskou a jedno s českou státní poznávací značkou převážely odpady z Německa a Rakouska, sdělila dnes ČTK mluvčí Celního úřadu pro Olomoucký kraj Marie Bortlová. Odpad vydávaný za čistý plast se vrací zpět do zemí původu.

Nelegální přepravu odpadů při kontrolách na silnicích v působnosti Celního úřadu pro Olomoucký kraj odhalili celníci v polovině března, úřad o tom informoval až nyní, poté, co se potvrdilo porušení přepravních podmínek. "V první polovině března si vytipovali ke kontrole tři nákladní vozidla, dvě s polskou a jedno s českou státní poznávací značkou. Ta převážela odpady z Německa a Rakouska do České republiky. Převážně se jednalo o směsný odpad, tedy směs plastu, papíru, komunálního odpadu či bílý zapáchající prášek ve vacích, který byl deklarován jako čistý plast a pryž. Celníci vozidla odstavili," uvedla mluvčí.

Rozpor mezi převáženým druhem odpadu a údaji uvedenými v průvodních dokladech poté prošetřily ministerstvo životního prostředí a Česká inspekce životního prostředí. "Správní orgány podezření z porušení podmínek pro přepravu přeshraničního odpadu potvrdily. Zadržený směsný odpad, který byl deklarován jako čistý plast či pryž, nyní celníci vrací zpět do zemí původu, tedy do Německa a do Rakouska," dodala mluvčí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů