Pátek, 26. dubna 2024

Výročí výbuchu Deepwater Horizon: nejhorší ekologické havárie v USA

Výročí výbuchu Deepwater Horizon: nejhorší ekologické havárie v USA

Fakta o havárii ropné plošiny Deepwater Horizon v Mexickém zálivu, která před deseti lety, 20. dubna 2010, způsobila nejhorší ekologickou katastrofu v dějinách USA:

- Ropná plošina Deepwater Horizon, jejímž většinovým provozovatelem byla britská společnost BP (dříve British Petroleum), vybuchla v Mexickém zálivu asi 70 km od pobřeží Louisiany zhruba v deset hodin večer místního času. Den a půl hořela a pak se zřítila na dno moře. V okamžiku neštěstí bylo na plošině 126 dělníků, z nichž 11 zahynulo.

- Záhy začala z vrtu unikat ropa, již se podařilo zastavit až v polovině července. Do moře uniklo přes 620.000 tun ropy (4,9 milionu barelů), což z havárie činí nejhorší ropnou katastrofu v historii USA. Předstihla tak nehodu tankeru Exxon Valdez, z něhož se v roce 1989 u břehů Aljašky vylilo do moře asi 100.000 tun ropy, zasaženo ale bylo 1300 kilometrů pobřeží.

- Symbolem katastrofy se stali ropou obalení pelikáni, jimž mazlavá hmota bránila v letu.

- Ropná skvrna, která dosáhla na moři rozměru asi 180.000 km čtverečních, dorazila k pobřeží USA 30. dubna a postupně zasáhla státy Louisiana, Alabama, Florida a Mississippi. Celkem postihla na 1730 km pobřeží. Rok poté, co se vrt podařilo uzavřít, bylo kontaminováno 790 km pobřeží a v dubnu 2012 asi 320 km břehů Lousiany, kde byly zbytky ropy nalézány i v roce 2013.

- Uniklá ropa přímo zabila asi stovku delfínů a velryb, přes 2000 ptáků a na 470 ohrožených mořských želv. Nicméně podle některých odhadů se podařilo najít jen asi dvě procenta uhynulých zvířat. Těžko vyčíslitelné jsou dopady na zdraví zvířat, případně jejich potomků. Nehoda také v oblasti ochromila rybolov a turistický ruch, čímž vzala načas obživu mnoha lidem.

- Velkou část uniklé ropy se podařilo spálit na hladině či pomocí chemických látek (dispergátorů) rozbít na malé kapky, což snížilo přímý dopad na pobřeží, ale ponechalo velkou část ropy v moři. V roce 2013 na konferenci o důsledcích této ropné havárie na ekosystém byl publikován odhad, že až třetina uniklé ropy může být stále v Mexickém zálivu, hluboko na dně moře.

- Část ropy zlikvidovali mikroorganismy, které se jí živí a které při tom ale spotřebovali větší množství kyslíku, jenž pak zas ve vodě chyběl další organismům.

- Zastavit unikání ropy z vrtu se firma BP pokoušela zprvu několikrát neúspěšně. Situaci komplikovala bezprecedentní hloubka, v jaké ropa unikala - 1500 metrů pod hladinou moře. Po více než měsíci byl na vrt umístěn kryt zachycující část ropy, jež pak byla čerpána do tankerů. Zastavit únik se podařilo až v červenci krytem na poškozený vrt, do jehož hlavní šachty pak ještě v září pronikl v hloubce 4000 metrů vrt odlehčovací, jímž byl vháněn beton a vytvořena betonová ucpávka vrtu.

- Vrtnou plošinu Deepwater Horizon vyrobila v roce 2001 jihokorejská firma Hyundai Heavy Industries. Měla rozměry asi 120 krát 80 metrů, mohla operovat až ve 2400 metrech pod hladinou moře a mohla vytvořit vrt až 9100 metrů hluboký.

- Výbuch na plošině zřejmě zavinila bublina metanu, jež se uvolnila z vrtu a po prolomení bariér způsobila explozi. Z vyšetřování americké Sněmovny reprezentantů vyplynulo, že zařízení, jež mělo po nehodě uzavřít potrubí, bylo vadné. Výbuch přerušil i rezervní dálkové ovládání bezpečnostního ventilu.

- Vyšetřovací komise zřízená na popud amerického prezidenta došla k závěru, že odpovědnost za neštěstí nese společnost BP, vlastník plošiny koncern Transocean (se sídlem ve Švýcarsku) i americká servisní firma Halliburton.

- V říjnu 2015 dosáhly americké úřady po pětileté právní bitvě urovnání sporu s BP o náhradu škod. Ministerstvo spravedlnosti USA a pět amerických států souhlasily s odškodněním ve výši 20 miliard dolarů (484 miliard korun), což byla souhrnná částka za všechny civilní spory vedené proti BP.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů