Sobota, 20. dubna 2024

Obce chtějí nižší skládkovací poplatek i jinou třídicí slevu

Obce chtějí nižší skládkovací poplatek i jinou třídicí slevu

Sdružení místních samospráv ČR (SMS) a Spolek pro obnovu venkova ČR (SPOV) podaly pozměňovací návrhy k návrhu nového zákona o odpadech. Chtějí nižší skládkovací poplatek, mírnější provedení třídicí slevy a změnu v parametru výhřevnosti. Obce se obávají toho, že na ně bude mít plánované nastavení negativní finanční dopad. O návrzích informovaly v dnešní tiskové zprávě.

Zatímco v uplynulé dekádě se skládkovací poplatek 500 korun za tunu směsného odpadu neměnil, nově by měl v roce 2030 dosáhnout až 1850 korun za tunu. Zákon zavádí také motivační slevy pro obce, které splní průběžné požadavky na třídění. Ta jim umožní skladovat odpad zbylý po třídění za 500 korun za tunu do roku 2025, později poroste k 800 korunám v roce 2030. Zpočátku však musí být využití slevy podmíněno vytříděným minimálně 45 procent skla, plastu, papírů, kovů i biologicky rozložitelného odpadu z celkového množství komunálního odpadu. V roce 2027 tento požadavek stoupne až na 75 procent. Obce mají také motivovat své občany k třídění.

Podle předsedkyně SPOV Veroniky Vrecionové změna není dostatečně postupná. Uvedla, že dopad, který na obce bude mít, může občanům výrazně zdražit svoz odpadu. "Proto předkládáme několik úprav, které by tomu měly zabránit. Navrhujeme snížení skládkovacího poplatku namísto finální výše 1850 Kč za tunu na částku 1200 Kč za tunu. Stejně tak požadujeme úpravu výše třídicí slevy, aby byla odstupňována pro dosažené výše třídění a byla pro obce motivační a nikoli demotivační, jak je současný návrh. Takto racionálněji nastavené částky splní cíl lépe než skokové zdražení," uvedla.

Předseda SMS Stanislav Polčák ČTK řekl, že obce chtějí jasně odstupňovaná pásma. "Myslíme, že to je ten jasně motivační princip pro obce, nikoliv princip buďto dosáhnu a dostanu vše a jinak nedostanu vůbec nic," uvedl.

Polčák dodal, že i přes zmíněné výhrady obce souhlasí se zákazem skládkování recyklovatelných a využitelných odpadů k roku 2030. "Přestože evropská úprava není takto přísná, přiklonili jsme se k vládnímu návrhu s drobnou úpravou parametru výhřevnosti. Ovšem žádáme, aby stát skutečně podpořil recyklaci například daňovým zvýhodněním druhotných surovin, změnou zákona o zadávání veřejných zakázek či jinými podpůrnými opatřeními," řekl. Obce požadují, aby se parametr výhřevnosti nepočítal podle sušiny ale běžného vzorku.

Pozměňovací návrhy dnes uplatnila členka Výboru pro životní prostředí Poslanecké sněmovny ČR Jana Krutáková (STAN). "Pokládám za důležité vládní návrhy dopilovat pozměňovacími návrhy, na nichž se dohodly dvě organizace zastupující obce. Ekonomické dopady předložených legislativ budou totiž výrazné, a to nad rámec evropských požadavků, což i vzhledem k současné pandemii bychom měli v legislativním procesu zevrubně zvážit," podotkla.

Čtyři nové odpadové zákony schválila vláda v prosinci loňského roku. Zákony vedle zacházení s odpady regulují nakládání s obaly a vybranými výrobky s ukončenou životností. Ministerstvo životního prostředí připravovalo novou odpadovou legislativu několik let.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů