Čtvrtek, 28. března 2024

Do Moravy a Dunaje se vrací přes 150 tisíc jeseterů

Do Moravy a Dunaje se vrací přes 150 tisíc jeseterů

Už od roku 2016 se v chovné stanici ve Vídni úspěšně množí desetitisíce jeseterů ročně. Někteří z nich se po vypuštění do Dunaje a řeky Moravy usídlí i v Česku. Na projektu se podílí i Povodí Moravy.

Od roku 2016 do současnosti se podařilo vypustit do Dunaje a Moravy už 145 tisíc z původně plánovaných 150 tisíc jeseterů malých. Ti se líhnou a vyrůstají pod dohledem expertů z vídeňské univerzity BOKU ve speciální chovné stanici na vídeňském ostrově Donauinsel. Cílem evropského projektu je posílit populaci jeseterů malých, aby ve volně tekoucích řekách vznikly populace schopné samoreprodukce.

V uplynulém roce prošlo vídeňskou chovnou stanicí kolem 200 tisíc jiker, které se podařilo získat na území Rakouska a Maďarska. Z nich se vylíhlo 71 tisíc malých jeseterů, které pracovníci projektu postupně v různých fázích růstu vypouštěli do Dunaje a Moravy.

Při vypouštění jsou některé z ryb opatřeny vysílačkami a výzkumníci tak mohou dlouhodobě sledovat jejich pohyb i oblíbená místa. Podobně důležitou roli v projektu mohou hrát i dunajští a moravští rybáři, kteří nahlašují odchyt jeseterů v obou řekách. Výzkumníci pro ně proto připravili přehledové kartičky pro rozeznání jednotlivých druhů jeseterovitých ryb.

Chráněný jeseter malý

Jeseter malý, dorůstající do délky jednoho metru, je nejmenší z čeledi jeseterovitých a žije ve volných tocích větších řek v úmoří Černého, Kaspického a Baltského moře. Někteří z jeho příbuzných, žijící zejména v severoasijských veletocích, přesahují i délku tří metrů. Jesetery malé chrání zákon a od roku 2019 i panevropský akční plán schválený Evropskou komisí.

Evropský projekt LIFE Sterlet

Na mezinárodním projektu pro obnovu jejich přirozené populace se kromě univerzity BOKU Wien a města Vídně podílí i řada dalších rakouských institucí včetně ministerstev, ale součástí je i český státní podnik Povodí Moravy nebo slovenská Akademie věd. Chov jeseterů se těší i velkému mezinárodnímu zájmu - vídeňskou chovnou stanici už navštívila padesátka delegací včetně zástupců různých evropských zemí nebo expertů z Činy. EU projekt LIFE Sterlet poběží do roku 2021 a předpokládaný počet 150 tisíc jeseterů se tak s nejvyšší pravděpodobností povede výrazně překonat. Projekt čerpá z 60 procent unijní prostředky z programu LIFE.

Fotografie

Na chov jeseterů dohlíží experti (C) BOKU Wien

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů