Pátek, 19. dubna 2024

Výzva upozorňuje na dopady světelného znečištění

Výzva upozorňuje na dopady světelného znečištění

Proti světelnému znečištění bojuje výzva Nesvítí se někde zbytečně? Její autoři upozornili na negativní dopady nadbytečného osvětlení ve městech i menších obcích. Zdůraznili, že přebytek světla zasahuje do života zvířat, lidem znemožňuje zdravý odpočinek, komplikuje pozorování oblohy a stojí peníze, které by se daly využít lépe. V tiskové zprávě o tom dnes za Českou astronomickou společnost (ČAS) informoval Pavel Suchan.

Autoři výzvy, z Odborné skupiny pro tmavou oblohu z ČAS, upozornili, že i v době karanténních opatření bylo v liduprázdných ulicích stále mnoho světla. "Všichni jsme svědky toho, jak si příroda v této době od lidí odpočívá. Ale na noční živočichy, kterým zasahujeme do jejich biotopů našim čím dál větším svícením, jsme zapomněli. Navíc potřebujeme pro nápravu ekonomických škod každou korunu. A tu můžeme ušetřit vypnutím zbytečného svícení. Zdůrazňuji to slovo "zbytečného". Pojďme si udělat inventuru kolem sebe," uvedl Suchan.

Podle výzvy by se lidé měli zamyslet se nad tím, zda zbytečně nesvítí například na dvoře. Důležité je i sledovat, jestli jejich obec v noci osvětlení tlumí, což normy povolují, nebo na nějakém místě nestojí lampa, která je zbytečná, neboť tudy nikdo nechodí. Iniciátoři výzvy zdůraznili, že nechtějí úpravy, které by snížily bezpečnost.

Jako příklad zbytečně osvětleného místa uvedli výsledky monitorování ve Zvoli u Prahy, kde během posledních pěti měsíců pod čtyřmi lampami prošly desítky zvířat, ale jen dva chodci mířící s čelovkou do lesů. "Lampy svítily v tomto období 2133 hodin," uvedl Tomáš Zelenka, který místo s pomocí fotopastí a celooblohové kamery sledoval.

Světelné znečištění může mít dopady i na zdraví lidí. Ztěžuje tvorbu hormonu melatonin důležitého pro kvalitní spánek a posílení imunity. I to je podle výzvy další z důvodů, proč v noci "bojovat" za tmu.

Výzva, zveřejněná také na facebooku, byla připravena při příležitosti Mezinárodního týdne tmavé oblohy, který skončil v neděli.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů