Čtvrtek, 28. března 2024

Senátoři navrhli soudu, aby zastavil povrchovou aplikaci Stutoxu

Senátoři navrhli soudu, aby zastavil povrchovou aplikaci Stutoxu

Skupina senátorů navrhla Ústavnímu soudu, aby zrušil nařízení umožňující na plochách zasažených kamalitou povrchově aplikovat přípravek proti hrabošům Stutox II. Nařízení vydal v březnu Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚS). Zmiňuje omezené a kontrolované použití Stutoxu rozhozem na pozemcích, kde je dosažen nebo překročen pětinásobek prahu škodlivosti hrabošů pro konkrétní plodinu.

Senátorský návrh je dostupný na webu Ústavního soudu. Rozhodovat o něm bude plénum, tedy sbor všech 15 soudců, zpravodajem je Jaroslav Fenyk. Návrh podepsali například senátoři Marek Hilšer, Ladislav Kos, Lukáš Wagenknecht a Renata Chmelová.

Podle senátorů je nařízení v rozporu s ústavním pořádkem a se zákonem o rostlinolékařské péči. Upozorňují na to, že žádný právní předpis nespecifikuje neurčitý pojem "aktuální práh škodlivosti", hodně tedy záleží na individuálním posouzení pozemku pracovníky ÚKZÚZ. Nařízení jim tak dalo značnou pravomoc, která neplyne přímo ze zákona, poukazují senátoři.

"Výkonná moc si nemůže sama formou podzákonných právních předpisů zakládat pravomoc k vydávání individuálních správních aktů v konkrétních případech," stojí v návrhu.

Hraboši se v Česku přemnožili už loni. Z boje proti hlodavcům se stalo politkum. ÚKZÚZ loni v létě povolil rozhoz jedu na povrch půdy na velké části území ČR. Ministerstvo zemědělství ale po vlně kritiky ze strany ochránců přírody a ministerstva životního prostředí účinnost povolení pozastavilo. Později se po plošné aplikaci jedu na Moravě našlo skoro 80 uhynulých zajíců a několik bažantů, u kterých testy prokázaly zbytky jedu.

Podle letošního nařízení zkontrolují pozemky, u kterých požádá zemědělec o aplikaci jedu, pracovníci ústavu. Zjistí, zda je tam hraboš doopravdy přemnožený. Letošní populace hrabošů jsou podle dostupných informací srovnatelné se situací z loňského jara.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů