Čtvrtek, 25. dubna 2024

Kladno má mapu, která ukazuje míru úniků tepla z budov

Kladno má mapu, která ukazuje míru úniků tepla z budov

Mapa, která ukazuje míru úniků tepla z kladenských budov a technických objektů, je dokončena. Město podle ní bude plánovat opatření pro úsporu energií. Veřejnost si bude moci mapu prohlédnout na portálu města, termín ještě vedení Kladna upřesní. ČTK o tom dnes v tiskové zprávě informovala mluvčí radnice Lucie Steinerová.

Mapa vznikla z tisíců snímků, které pořídilo letadlo s termokamerou letos v březnu. Nyní ještě zbývá její zapracování do geografického systému Kladna. "Tam ji bude možné uživatelsky přívětivě porovnávat s jinými mapovými podklady, jako je mapa inženýrských sítí, katastrální mapa, letecké mapy z různých časových období apod.," uvedl kladenský radní Lukáš Hanes (ODS).

Mapování energetických úniků je součástí mezinárodního evropského projektu SPARCS, který je dotovaný Evropskou unií. Zaměřuje se na ekonomicky udržitelný rozvoj měst zejména v oblasti energetiky. Kladno na něm spolupracuje s Univerzitním centrem energeticky efektivních budov (UCEEB) ČVUT v Buštěhradu u Kladna.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů