Pátek, 26. dubna 2024

Prostějov pozastavil aplikaci glyfosátu,na plevel hledá náhradu

Prostějov pozastavil aplikaci glyfosátu,na plevel hledá náhradu

Prostějovská radnice pozastavila používání herbicidů s glyfosátem k likvidaci plevele na území města a prověří alternativní možnosti jeho odstraňování. ČTK to sdělil primátor František Jura (ANO). Petici požadující zákaz glyfosátu na území Prostějova před časem podepsalo zhruba osm stovek obyvatel města.

Chemické postřiky zaměřené na plevel se podle Jury nebudou v Prostějově provádět do doby, než se prověří všechny ostatní způsoby likvidace plevele. O navrženém způsobu hubení plevele poté budou informováni zastupitelé.

Zástupci radnice se o možnosti jiného způsobu likvidace plevele poradí s odborníky z Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského. "K tomu, abychom se mohli odpovědně rozhodnout a zavést alternativní metody potřebujeme i písemná stanoviska odborníků," podotkla primátorova náměstkyně Milada Sokolová (ODS).

Zákaz používání glyfosátu se už delší dobu snaží prosadit prostějovská opozice. Zastupitel Martin Hájek (Zelení/Na rovinu!) uvedl, že chemický postřik je v Prostějově často aplikován nesprávně, což ohrožuje zdraví obyvatel.

Podle prostějovské veterinářky Michaely Hejlkové má chemický postřik s glyfosátem zřejmě negativní vliv i na zdraví zvířat. "Jako každý rok se v tomto období setkávám s podivnými příznaky otrav psů, které se shodují časově a prostorově. Klinické příznaky jsou stejné, křeče nelze svádět na infekční onemocnění. Proto jsem se začala zajímat, jaké přípravky město na veřejných prostranstvích používá. Ráda bych, aby s tím přestalo," uvedla.

Omezit používání glyfosátu chtějí také radnice v dalších městech. Například olomoucký magistrát si objednal analýzu alternativního hubení plevelů a díky nákupu speciálního parního stroje se už letos výrazně sníží plocha, na které město plevel likviduje pomocí postřiku s glyfosátem.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů