Pátek, 19. dubna 2024

Obyvatelé v Doksech už mohou odpad třídit přímo u svých domů

Obyvatelé v Doksech už mohou odpad třídit přímo u svých domů

Obyvatelé v Doksech na Českolipsku mohou odpad třídit přímo u svých domů. Ke klasickým popelnicím dostali lidé v Doksech a také v připojených částech Staré Splavy, Obora, Žďár, Kruh a Zbyny, od města i nádoby na plasty, papír a bioodpad. Od února začalo město svoz odpadu zajišťovat vlastní firmou. Nejprve sváželo ten směsný, dnes poprvé vytříděné plasty. Ve čtvrtek bude pokračovat svoz papíru a v pátek bioodpadu, řekla ČTK starostka Eva Burešová (Starostové pro Liberecký kraj).

"V průběhu května se začne směsný komunální odpad svážet už jen jednou za 14 dní, s výjimkou sídliště, kde se budou kontejnery vyvážet každý týden. Snažili jsme se, aby svozy měly snadno zapamatovatelný režim," doplnila Burešová. Většina domácností ve městě už si podle ní své nádoby na tříděný odpad vyzvedla. Ti, kdo to neudělali, mají možnost si je vyzvednout ve sběrném dvoře. Pracovníci svozové firmy budou podle Burešová obsah běžných popelnic kontrolovat, a pokud narazí ve směsném odpadu na papír, plast či kovy určené k třídění, nevyvezou je.

Doksy se spojily s dalšími obcemi v regionu a společně založily Dobrovolný svazek obcí EKOD s cílem postupně převzít odpadové hospodářství. Dnes spolek sdružuje 12 měst a obcí z Máchova kraje. Doksy s 5200 obyvateli jsou první městem, kde EKOD svoz odpadu prostřednictvím vlastní firmy EKOD Servis zajišťuje. "Hlavním impulsem byla příprava zákona o skládkování, kdy jsme chtěli mít přehled o produkci odpadu, lepší kontrolu a také lepší práci s občany, když budeme sami svážet a vidět, jak třídí," řekla Burešová.

Z rozpočtu města jde podle starostky na nakládání s odpady osm milionů korun, z toho pouze 3,3 milionu vybere město na poplatcích. Poplatek za odpad se letos přesto pro obyvatele trvale hlášené ve městě nezvýšil, za rok platí 520 korun na sobou . Doksy jsou ale oblíbenou turistickou oblastí a řada domů nemá trvale hlášené obyvatele. Vlastníkům těchto nemovitostí náklady vzrostly z loňských 600 korun na 1000 Kč. Ani to ale podle starostky neodpovídá množství odpadu, které v těchto domech za rok produkují.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů