Pátek, 29. března 2024

Požár skládky pneumatik u Zdechovic hasí 19 jednotek

Požár skládky pneumatik u Zdechovic hasí 19 jednotek

Devatenáct jednotek, tedy desítky hasičů, likviduje rozsáhlý požár skládky pneumatik ve Zdechovicích na Pardubicku. Hořet začalo v noci na dnešek, původně bylo přivoláno přivoláno deset hasičských jednotek. Na místě je i těžká technika, uvedla mluvčí krajských hasičů Vendula Horáková.

"Využíváme metodu, která byla poprvé v České republice použita při likvidaci požáru skládky pneumatik v Boru u Skutče před devíti lety. Na místě monitorujeme stav ovzduší," uvedla Horáková.

V Boru hasiči začali pro dohašení požáru rozsáhlé skládky pneumatik používat nový postup. Doutnající materiál hasili v nákladním kontejneru naplněném zčásti vodou. Tento způsob je efektivní a šetří vodu i životní prostředí.

Požár odpadu vypukl na skládce u Zdechovic i v dubnu. Hasiči jej likvidovali na ploše 110 krát 30 metrů dva dny. Současné ohnisko požáru je od dubnového vzdálené zhruba 400 metrů.

Ve Zdechovicích hořela skládka také v únoru, kdy vyšetřovatelé předpokládali, že požár způsobilo samovznícení. Přivoláno bylo celkem 18 hasičských jednotek, škoda dosáhl asi půl milionu korun.

Skládku provozuje firma Bohemian Waste Management. Firma ji založila spolu s Hradcem Králové a Pardubicemi, které mají podíly po 20 procentech. Na skládce se ukládají odpady z obou krajských měst a dalších obcí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů