Středa, 17. dubna 2024

3. květen - Mezinárodní den lesních školek

3. května, kdy se v roce 1993 otevřela první oficiálně uznaná lesní mateřská škola v německém Flensburgu, se slaví Mezinárodní den lesních mateřských škol. Po celém světě se k němu připojují školky z více než 20 států.

3. květen - Mezinárodní den lesních školek

3. květen je Mezinárodním dnem lesních školek - každoroční oslava, která ukazuje, co dobrého se skrývá pod pojmem lesní školka. Pro letošní rok jsme společně vybrali téma klidu - odpočinku a spánku. A proč právě toto téma?

,,České lesní školky si pro rok 2023 zvolily téma LESsnění, aby ukázaly, jak v lesních školkách probíhá odpočinek a spánek jakožto základní potřeba dětí. Mezinárodní den je často dnem otevřených vrátek v lesních školkách. Letos je to příležitost posvítit si na možné předsudky nebo obavy spojené se spánkem dětí ve školce," říká předsedkyně Asociace lesních MŠ Tereza Valkounová.

Odpočinek i spánek jsou základní potřebou dětí, jsou stěžejní pro jejich zdravý vývoj. Stejně tak jako děti potřebují pohyb, potřebují i dostatečný odpočinek a obojího často více, nežli dospělí. Hra v lese je plná akce, při které se děti učí na každém kroku. Je to jako jako nádech a výdech, akci je potřeba vyvážit odpočinkem - jedná se o zdravý životní návyk, stejně jako jídlo nebo hygiena. ,,Děti v lesních školkách spí, ale vypadá to jinak než v klasické školce. Typické je spaní ve vlastním spacáku ve spacích ?hnízdech', hamakách nebo postýlkách. Nikdo z nás to ve školce nezažil a proto to může být obtížně představitelné a je potřeba tento obraz vyjasnit. A nejen obraz ale i postup - zejména pro zimní období, když se spí v nevytápěném prostoru nebo když v létě spíme venku. Jak je zajištěn komfort a klid? Jak to děláme, aby se děti na spánek či odpočinek mohly těšit?" dodává Tereza Valkounová.

Součástí kampaně tak bude nejen osvěta veřejnosti, rodičům dětí, ale také směrem ke členům Asociace lesních MŠ, pro které proběhne např. dílna o spánku. A s jakými mýty se v oblasti spánku a odpočinku lesní školky nejčastěji setkávají?

Mýtus: Děti v lesních školkách nespí.

Fakta: Po celém dopoledni v lese se děti na odpočinek po obědě těší. Pokud k tomu mají dobře vytvořené podmínky a spánkové rituály, jde to "samo".

Mýtus: Děti nemohou v lese spát, chybí pro to vhodný prostor.

Fakta: Děti v lesních školkách mají uzpůsobený prostor na spaní a odpočinek, který ale vypadá jinak než v klasické školce. Typické je spaní ve vlastním spacáku ve spacích hnízdech, hamakách nebo postýlkách.

Mýtus: Děti se každý den samy rozhodují, zda budou spát.

Fakta: Unavené dítě nemá kapacitu vyhodnotit, co má dělat. Nejlépe funguje, když odpočinek či spaní vůbec není otázkou, ale stává se návykem - po obědě odpočíváme, stejně jako si po toaletě umýváme ruce.

Mýtus: Děti spí venku za každého počasí. V zimě je dětem chladno a v létě horko.

Fakta: Místo, kde děti spí může mít venkovní teplotu, ale platí totéž, co pro oblečení: děti jsou v přiměřeném teple a v suchu. Tomu pomáhá plachta nad hlavou, spacák a odpovídající počet vrstev oblečení na sobě. Miminka v kočárku spí podobně.

Mýtus: Některé děti jsou "nespací" - nespí doma a nebudou spát ani ve školce.

Fakta: Každé dítě potřebuje spát. Je na dospělých, aby našli klíč k tomu, co dítěti pomůže, aby si tento zdravý návyk vytvořilo.

Zdroj: Asociace lesních mateřských škol

Asociace lesních MŠ funguje již 10 let a aktuálně má 150 členů. Dlouhodobým záměrem je rozvíjení dobrých podmínek pro vzdělávání předškolních dětí celoročně v přírodě. První lesní mateřská škola vznikla v roce 1954 v Dánsku a od té doby se rozšířily do několika zemí mimo jiné Dánska, Francie, Švýcarska, Švédska, Holandska, Slovinska, Spojeného království, Rumunska, Itálie, USA, Turecka, Španělska, Japonska, Číny, Vietnamu, Finska, Polska, Kanady, či sousedního Německa, kde je aktuálne okolo 2 500 školek.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů