Pátek, 29. března 2024

Na protivládním protestu v Lublani se sešlo 10.000 demonstrantů

Na protivládním protestu v Lublani se sešlo 10.000 demonstrantů

Okolo 10.000 Slovinců dnes podobně jako minulý pátek protestovalo v Lublani proti vládě premiére Janeze Janši. Menší protesty se konaly i v dalších městech. Centrum metropole zaplnili demonstranti na kolech, kterým vadí zejména omezování neziskových organizací, jež se zabývají životním prostředím. Informovala o tom slovinská média.

Protestující, z nichž mnoho mělo tváře zakryté rouškami, pískali na píšťalky a troubili na cyklistické klaksony. Vláda podle nich omezením ekologických skupin potlačuje občanská práva.

Janšův kabinet chce prosadit zákon, který by ekologickým neziskovým organizacím omezil účast na posuzování nových projektů infrastruktury, napsala agentura Reuters. Podle vlády jde o nezbytnou změnu, která urychlí hospodářský rozvoj Slovinska.

Slovinská vláda se dnes stala první zemí v Evropě, která oficiálně ohlásila konec epidemie koronaviru v zemi. Země zároveň oznámila uvolňování řady opatření, mimo jiné otevřela hranice.

Dvoumilionová země dosud zaznamenala 1464 potvrzených případů a 103 úmrtí. Stav epidemie vláda vyhlásila 12. března, od 15. března uzavřela všechny školy, sportovní a kulturní instituce, restaurace, hotely a obchody s výjimkou potravin a lékáren. Přestala také fungovat veřejná doprava. Zmírňovat tato opatření začala vláda od 20. dubna.

Policie kvůli dnešní demonstraci uzavřela vládní a parlamentní budovy v centru města. Demonstrující i přes uvolňování opatření vyzvala, aby se podobných hromadných akcí z hygienických důvodů neúčastnili.

"Jsem tu, protože vláda nechutně zneužila koronavirovou krizi k omezení lidských práv a svobod," uvedl jeden z protestujících.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů