Pátek, 26. dubna 2024

Školy na Jindřichohradecku využívají štíty z recyklovaného plastu

Školy na Jindřichohradecku využívají štíty z recyklovaného plastu

Děti a učitelé ze škol v okolí Dačic a Slavonic na Jindřichohradecku používají od dnešního obnovení výuky ochranné štíty z recyklovaného plastu. Pomůcku získalo 17 základních a mateřských škol v regionu. Celkem se jedná o přibližně o 1200 ochranných šítů. ČTK to řekli zástupci škol a výrobce štítů.

"Z fyziologického hlediska nám všem štíty umožňují volnější dýchání, jde o zcela jiný komfort - pocitový i fyzický. Za naprosto nepostradatelnou považuji možnost využití nejzákladnějšího nástroje pedagoga - mimiky a řeči. Pro žáčky je nutné nejenom, aby dobře slyšeli pokyny, ale velkou oporou pro jejich pocit bezpečí je výraz dospělého," řekla ředitelka základní školy Komenského Dačice Eva Macků.

Po omezení kvůli koronaviru dnes obnovily po více než dvou měsících výuku školy na prvních stupních. Žáci i učitelé musí dodržovat hygienická opatření. V jedné třídě může být maximálně patnáctičlenný kolektiv, všichni musí dodržovat předepsané odstupy a podle pokynů používat ochranu úst a nosů.

Štíty pro školy na Jindřichohardecku zajistila výzkumná a vzdělávací skupina Petmat. Skládá se ze studentů a vysokoškolských pedagogů a vznikla při Fakultě architektury ČVUT. Zabývá se ekologií, recyklací a architekturou z pet lahví, má několik patentů. Nyní Petmat mimo jiné spolupracuje na 3D tisku z betonu prvního domu v ČR, který nese název Prvok.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů