Pátek, 29. března 2024

Dalších 150 milionů korun míří na podporu výzkumu a inovací v oblasti životního prostředí

Dalších 150 milionů korun míří na podporu výzkumu a inovací v oblasti životního prostředí

Technologická agentura ČR (TA ČR) spolu s Ministerstvem životního prostředí (MŽP) připravila další veřejnou soutěž v programu Prostředí pro život, který podporuje aplikovaný výzkum, experimentální vývoje a inovaci v oblasti životního prostředí. Už třetí veřejná soutěž v podprogramu 1 - Výzkum ve veřejném zájmu byla vyhlášena ve středu 20. května.


,,Největší pozornost stále věnujeme suchu a dalším dopadům změny klimatu. Na této problematice pracuje už několik resortních výzkumných ústavů, naše výzva s objemem 152 miliónů korun je ale otevřená pro každého kvalifikovaného uchazeče,"
říká ministr životního prostředí Richard Brabec.

Uchazeči mohou být nejen výzkumné organizace, ale i podniky a neziskové organizace. Obcím a krajům, resp. obecním a městským úřadům, magistrátům a krajským úřadům stačí jen potvrdit, že mají o výsledky konkrétního projektu zájem a že je budou využívat při výkonu veřejné správy v oblasti životního prostředí, případně se mohou do řešení přímo zapojit. Výsledky podpořených projektů tak pomohou nejen ministerstvu, ale i dalším orgánům ochrany životního prostředí na celostátní, krajské i obecní úrovni.

,,Za posledních 15 let Česká republika významně pokročila v ochraně životního prostředí. Těší mě vysoký zájem o účast v Programu Prostředí pro život, od kterého očekáváme mnoho kvalitních projektů, které pomohou vyvážit dopady hospodářské činnosti na naši přírodu," dodal předseda TA ČR Petr Konvalinka.

Ve třetí veřejné soutěži programu Prostředí pro život je vypsáno 41 specifických tzv. prioritních výzkumných cílů. Deset z nich je přímo zaměřeno na sucho a další problematiku změny klimatu a další desítka pak nepřímo na dílčí technické a společenské problémy jak adaptace, tak mitigace, tj. omezování příspěvku člověka ke změně klimatu.

,,Zájem uchazečů v první veřejné soutěži v tomto podprogramu předčil naše očekávání," říká Jan Kříž, náměstek ministra, který řídí sekci fondů EU, finančních a dobrovolných nástrojů. ,,Tentokrát chceme podpořit ještě větší počet kvalitních a potřebných návrhů. Při stejné alokaci 152 miliónů korun jsme proto poněkud snížili maximální podporu na projekt, a to na 12 miliónů korun. Řešení projektu může trvat až tři roky."

Seznam všech prioritních výzkumných cílů je zveřejněn zde a celá zadávací dokumentace této veřejné soutěže je zde.

Další informace k vyhlášení 3. veřejné soutěže Programu Prostředí pro život najdete na stránkách TAČR.

Do konce června 2020 bude také vyhodnocena druhá veřejná soutěž programu Prostředí pro život, v níž budou na dobu až šest a půl roku podpořena centra nejkvalitnějšího orientovaného výzkumu v sedmi širších tématech z oblasti životního prostředí. Největší alokace je také určena pro sucho a dalšími aspekty změny klimatu.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů