Úterý, 16. dubna 2024

Ostrava chce uzávěrou zamezit vzniku skládek sypkých materiálů

Ostrava chce uzávěrou zamezit vzniku skládek sypkých materiálů

Ostravští radní schválili opatření, které má vést k omezení skládek sypkých materiálů v krajském městě. Na území města v této souvislosti vyhlásili stavební uzávěru. Opatření má přispět ke zlepšení životního prostředí ve městě, které dlouhodobě patří k nejhorším v zemi. ČTK o tom dnes informovala mluvčí magistrátu Andrea Vojkovská.

Stavební uzávěra začne platit od 9. června. Omezuje stavební činnost, která by vedla ke vzniku skládek se sypkým materiálem překračujícím množství 10.000 tun na volném prostranství. Výjimku mají místa, kde se takový materiál těží, nebo již povolené plochy pro odkládání tohoto materiálu. Podrobnosti včetně území, které uzávěra vymezuje, město zveřejní na webových stránkách. Uzávěra má platit do doby, než nabude účinnosti připravovaná změna územního plánu, která má řešit právě problematiku skladování sypkých hmot ve městě.

Změnu územního plánu inicioval podle mluvčí městský obvod Radvanice a Bartovice, kde se sypký materiál skladuje v největší míře.

"Náš obvod je extrémně postižený znečištěným ovzduším a skládky sypkého materiálu stav ještě zhoršují. Proto jsme iniciovali změnu územního plánu. Panovaly ale oprávněné obavy, že než nově schválený územní plán vejde v účinnost, některé lokality už budou změněné a zničené," uvedl starosta Radvanic a Bartovic Aleš Boháč (Sdružení nezávislých kandidátů Radvanice a Bartovice.)

Podle náměstkyně primátora pro životní prostředí Kateřiny Šebestové (ANO) je smyslem stavební uzávěry zamezit zřizování nových skladovacích ploch i rozšiřování těch současných nad kapacitu 10.000 tun materiálu.

"Dodržování opatření budeme nekompromisně vyžadovat, protože zásadní omezení skládek sypkého materiálu na celém území Ostravy zabrání dalšímu zhoršování kvality ovzduší ve městě. Zároveň omezí množství polétavého prachu, jehož jsou tyto skládky velkým zdrojem," doplnila Šebestová.

Rada města může povolit výjimku ze zákazu. Pouze ale v případě, kdy neohrozí sledovaný účel nařízení, tedy zlepšení kvality životního prostředí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů