Sobota, 20. dubna 2024

Hledají se kandidáti na Ropáka a Zelenou perlu

Hledají se kandidáti na Ropáka a Zelenou perlu

Děti Země - Brno vyhlašují již 28. ročník ankety o antiekologický čin Ropák a jubilejní 25. ročník ankety o antiekologický výrok Zelená perla. Kandidáty může do půlnoci v pátek 12. června 2020 na jejich adresu či na jejich e-mail dz.brno@ecn.cz posílat kdokoliv, pokud uvede jejich jména a důvod navržení, resp. citaci výroku. Formuláře pro vyplnění jsou i na stránce www.detizeme.cz

Ropáka 2018 získal předseda představenstva Vodní cesty, a. s., a předseda Asociace D-O-L Jan Skalický a Zelenou perlu 2018 zastupitel Děčína, náměstek hejtmana a poslanec Jaroslav Foldyna. Výsledky obou anket budou zveřejněny v pátek 26. června 2020 v 11 hodin na tiskové konferenci v Brně. Anketa Ropák je nejstarší novodobou anketou o nějakou významnou a mediálně známou anticenu. Antiekologický výrok bude vyhlášen již po pětadvacáté!

,,Mezi žhavými kandidáty na Ropáka může být například ministryně pro místní rozvoj a poslankyně za hnutí ANO Klára Dostálová, a to za přípravu věcného záměru nového stavebního zákona, který jednak opět omezuje efektivní účast veřejnosti při povolování staveb a jednak výrazně snižuje ochranu různých veřejných zájmů na úkor rychlého a snadného vydání povolení," říká koordinátor obou anket Miroslav Patrik z Dětí Země - Brno, podle kterého se v nominacích jistě objeví třeba i ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD).

Podle něho je silnou kandidátkou na Zelenou perlu opět ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová, která v článku s názvem ,,Ministryně Dostálová: Stavební řízení si pohlídá stát, obce mohou být podjaté" ze dne 15. 2. 2019 tvrdila následující: ,,Nesmí se stát, že se u stavebního řízení najednou objeví sysel nebo jiné chráněné zvíře a celé řízení se zruší. Dneska se prý ,,syslové" různě převážejí jen proto, aby se zabránilo výstavbě."

U kandidáta na Ropáka roku je nutné uvést důvod, tzn. prosazování nějakého škodlivého záměru, vydání závažného rozhodnutí nebo hlavní podíl na realizaci nějaké ,,antiekologické" stavby. Loni bylo do ankety nominováno 12 osob. U kandidáta na Zelenou perlu je nutné uvést jméno autora výroku a jeho text a zdroj. Loni bylo zasláno 40 výroků.

Titul Ropák 2018 získal předseda představenstva Vodní cesty, a. s., a předseda Asociace D-O-L Jan Skalický za podporu výstavby plavebního kanálu Dunaj-Odra-Labe do roku 2045 podle výsledků studie proveditelnosti z října 2018, ačkoliv jeho přínosy z dopravy tvoří jen asi 10 procent a došlo by k obrovskému zásahu do říčních ekosystémů a do řady chráněných území. Druhým důvodem byla jeho podpora plavebního kanálu u Přelouče, který by zničil biotopy více než sedmdesáti zvláště chráněných druhů organismů, včetně modrásků očkovaných a bahenních.

Vítězem ankety Zelená perla 2018 se stal zastupitel Děčína, náměstek hejtmana Ústeckého kraje a poslanec za ČSSD Jaroslav Foldyna, který ve svém projevu v Poslanecké sněmovně dne 29. 6. 2018 k novele zákona č. 416/2009 Sb. o urychlení výstavby liniových staveb na podporu jezu u Děčína tvrdil následující: ,,Jeďte se podívat dneska do Gabčíkova, kam třetina Evropy jezdí na dovolenou. Je to tam nádherné."

Odkazy na internetové stránky:

Výsledky Ropáka 2018 a Zelené perly 2018

detizeme.cz

Nominační formulář pro anketu Ropák roku

www.ropak.detizeme.cz

Nominační formulář pro anketu Zelená perla roku

www.ropak.detizeme.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů