Pátek, 19. dubna 2024

Slavičín má svůj vlastní čaj, vyrobený je z místních bylinek

Slavičín má svůj vlastní čaj, vyrobený je z místních bylinek

Vlastní bylinkový čaj má město Slavičín na Zlínsku. Důležité je, že je vyroben z bylin, které rostou v okolí, řekl dnes ČTK starosta Tomáš Chmela (nez.). Čaj nazvaný Slavičaj byl dnes pokřtěn v rámci Heřmánkového odpoledne.

"Žijeme v čisté bělokarpatské přírodě, jejíž výdobytky jsme chtěli využít," uvedl starosta. Město při výrobě čaje spolupracovalo s bylinnou farmou Květomluva z nedalekých Vlachovic, jejíž majitel Radek Fryzelka složení směsi vymyslel i ji namíchal.

"Vybíral jsem pro Slavičín zvolené byliny nejen tím, že jsou zde typické, že zde hojně rostou, ale i svým zaměřením. Slavičín má krásné jméno a hlavně vizi ve jménu - ´slavný čin´. Proto jsem chtěl, aby čaj představoval onen slavný čin, lidi inspiroval a pomáhal jim k dobromyslnosti a k dobrým slavičínským činům," uvedl Fryzelka.

Čaj je uklidňující, dominuje v něm chuť meduňky a dobromyslu. "Bylinky jako vždy používáme výhradně z našich ekologicky certifikovaných, krásných podhorských polí z Vlachovic. Pěstujeme je vyloženě ručně a co nejpečlivěji," uvedl Fryzelka. Pro město vznikl nejen čaj Slavičaj, ale také Slavičínské léto s mátou, smrkovými výhonky i listy maliníku, ostružiníku a jahodníku.

V první vlně bylo podle starosty vyrobeno asi 20 kilogramů čaje, další se bude vyrábět. Lidé si jej mohou koupit v městském infocentru i na dalších místech. Město přibližně s 6500 obyvateli využije čaj také ke své propagaci. Podle Chmely není vyloučené, že v budoucnu vznikne další druh čaje.

Jana Kuncová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů