Pátek, 29. března 2024

Říčanské muzeum ukazuje proměny krajiny a rozšířilo geopark

Říčanské muzeum ukazuje proměny krajiny a rozšířilo geopark

Proměnám krajiny od 50. let minulého století do současnosti se věnuje nová výstava v Muzeu Říčany. Její součástí jsou staré herbáře a sbírky motýlů, svědčící o úbytku rostlinných a živočišných druhů, i autentické výpovědi pamětníků, které muzeum shromáždilo. Kromě nové expozice v hlavní budově v Rýdlově ulici mohou zájemci navštívit také rozšířený geopark na Masarykově náměstí, v němž se podívají do hlubin jeskyní.

Výstava Proměny krajiny s podtitulem Je to ve vašich rukou připomíná, že člověk může změny v krajině aktivně ovlivňovat. Kurátorka Kateřina Čiháková poukázala na to, že z regionu kolem Říčan za posledních 70 let zmizelo 40 druhů motýlů a zbývající jsou zastoupeny jen desítkami exemplářů. I nyní se v okolí Říčan vyskytují lokality s orchidejemi nebo čisté lesní rybníky, ale není jich tolik jako dřív. Právě proto by si jich lidé měli podle Čihákové vážit a chránit je.

Autoři oslovili 40 seniorů, kteří strávili dětství a celý život v Říčanech, a zajímali se o jejich oblíbená místa, která následně zaznamenali do pocitové mapy. "Jedno je třeba v hustě zastavěné oblasti Kavčí skála, kde jsou dnes bytovky. Býval tam lom s jezírky," řekla Čiháková ČTK. Pamětníci ve výpovědích, jež si návštěvníci mohou v muzeu přehrát nebo přečíst, vzpomínají na to, jak kdysi v potocích chytali raky nebo jak na loukách vídali tisíce motýlů baboček či modrásků.

Expozice se neomezuje na nostalgické ohlížení, ale nabízí praktické rady a tipy, jak o přírodu pečovat. K dispozici je mapová aplikace, která zájemce zavede do míst, kde ještě mohou narazit na vzácné orchideje, raky nebo panenská jablíčka a další staré odrůdy ovocných stromů.

Kromě nové výstavy muzeum rozšířilo své centrum pro výuku geologie, kde přibyly podzemní prostory - jeskyně s malbami, štola či takzvaná plazivka, v níž si návštěvníci mohou vyzkoušet pocity jeskyňářů-objevitelů. "Dostanou přilbu, čelovku, baterku, overal a mohou si prohlédnout podzemí," uvedl ředitel muzea Jakub Halaš.

Návštěvnost říčanského muzea podle něj v posledních deseti letech rostla, loni si jeho expozice prohlédlo 20.500 lidí. "Bohužel se nás teď vážně dotkla koronavirová opatření, nemohli jsme realizovat žádnou z plánovaných aktivit pro školy ani pro veřejnost, takže ten propad je obrovský," dodal Halaš.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů